Tradycyjna kuchnia bułgarska. Jakie potrawy warto spróbować?

Tradycyjna kuchnia bułgarska. Jakie potrawy warto spróbować?

Kuchnia bułgarska jest dość różnorodna. Spotkamy w niej wiele dań bezmięsnych, jak i tych zawierających całkiem spore ilości tego składnika. W skrócie, każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno miłośnik mięsiwa, jak i weganin czy wegetarianin.

Czytajcie dalej i poznajcie lepiej tradycyjne bułgarskie potrawy i desery.

Czym charakteryzuje się kuchnia bułgarska?

Kuchnia bułgarskacharakteryzuje się głównie swoją różnorodnością. Jest ona zaliczana również za jedną z najzdrowszych rodzajów kuchni tradycyjnej w Europie. Jednocześnie możemy zauważyć w niej naleciałości tradycji kulinarnych innych, sąsiadujących z Bułgarią państw, jak Grecja czy Turcja. Z tego powodu wiele potraw obecnych w bułgarskim menu ma swoje odzwierciedlenie w kuchniach tych państw.

W kuchni bułgarskiej dominują intensywne smaki i zapachy potraw. Niewiele jest dań, które zachowują umiar jeśli chodzi o ilość przypraw. Najczęściej, potrawy bułgarskie są pikantne, a desery bardzo słodkie.

Do przygotowywania potraw najczęściej wykorzystuje się warzywa, które poddawane są pieczeniu bądź duszeniu oraz różnego rodzaju mięsa. Jednym z najchętniej stosowanych w Bułgarii warzyw jest papryka. Jednak w bułgarskim jadłospisie znajdziemy również warzywa świeże, z których przygotowywane są sałatki, chłodniki czy zupy.

Jeden z najbardziej znanych deserów w Bułgarii, czyli baklava.

Jakie wygląda spożywanie posiłków przez Bułgarów?

W Bułgarii posiłek jest niemalże świętem. Czas ten spędza się zazwyczaj z przyjaciółmi bądź rodziną, a posiłki spożywane są nie tylko w domach, ale również w tradycyjnych bułgarskich restauracjach, które noszą miano metany.

Restauracje te mają swój unikatowy klimat, który nawiązuje do bułgarskiej kultury. Dość często w takiej restauracji możemy natknąć się na przedmioty zawierające hafty typowe dla kultury bułgarskiej. Zdarza się, że w odbywają się tam również występy zespołów folklorystycznych, a osoby wchodzące do lokalu witane są chlebem i solą.

Śniadania w Bułgarii są lekkie. Najczęściej jako pierwszy posiłek służy nam chleb, bułka lub jogurt. Kolacje jedzone są późno. Zdarza się, że ma to miejsce nawet około godziny 21.

Jedzenie obiadu składa się z kilku etapów. Jako przystawka podawana jest sałatka, do której rolę napoju pełni lokalny alkohol. Następnie spożywana jest zupa bądź chłodnik, a później drugie danie, w którym nie brak zarówno warzyw, jak i różnorodnych mięs.

Jakie są tradycyjne dania kuchni bułgarskiej?

Każda kuchnia posiada swoje tradycje oraz dania będące chlubą danego regionu. W Bułgarii nie brak jest tradycyjnych i jednocześnie bardzo rozpoznawalnych dań.

Do tradycyjnych bułgarskich potraw możemy zaliczyć dania takie jak:

  • Banica– jest to placek z różnego rodzaju nadzieniem. Możemy zetknąć się z tym ciastem nadziewanym serem feta, cebulą, szpinakiem, dynią, grzybami, jak i bardziej słodkimi dodatkami, jak jabłka. Wypiek ten najczęściej spożywa się na śniadanie i bez problemu kupimy go w piekarniach w całym kraju.
  • Kebapcze– możemy spotkać również pod nazwą kebabczeta. Jest to grillowane mięso mielone mające kształt zbliżony do kiełbasy. Stanowi ono świetną przekąskę do zimnego piwa, jak i część całego dania obiadowego, na który składają się również frytki posypane startym serem sirene.
  • Ser sirene– jest bardzo podobny do greckiej fety i często z nią porównywany. Jednak posiada znacznie intensywniejszy i mocniejszy smak i aromat. Ma on także znacznie bardziej zwartą konsystencję i jest zdecydowanie twardszy od fety.
  • Sałatka szopska– jest to chyba najbardziej znane danie kuchni bułgarskiej. Przygotowuje się ją z surowych pomidorów, ogórków, cebuli i papryki, a całość posypuje wspomnianym wcześniej serem sirene oraz natką pietruszki. Sałatka ta stanowi wstęp do dania głównego, a także jest często stosowanym dodatkiem do popularnego bułgarskiego napoju alkoholowego jakim jest rakija.
  • Musaka– jest daniem, które posiada wiele odmian zależnych od regionu. Wersja bułgarska tej potrawy zawiera ziemniaki, jajka oraz mięso mielone. Całość pokrywana jest dość znaczną ilością jogurtu.
  • Ljutenica / lutenica– jest to gęsta pasta warzywna zrobiona z papryki oraz pomidorów. Pasta ta ma zawsze intensywny i pikantny smak z powodu dodawanych do niej przypraw, wśród których znajdziemy cebulę, czosnek oraz kminek.
  • Szkembe czorba– jest to zupa będąca niejako odpowiednikiem znanych w Polsce flaków. Różnica polega jednak na doprawianiu czorby. Zupa ta jest niezwykle pikantna i dlatego też często nazywana jest oddechem smoka. Nie znajdziemy w niej jednak ostrej papryki. Szkembe czorba polecana jest jako tradycyjna metoda na pozbycie się kaca.
  • Tarator– to zupa podawana na zimno. Najłatwiej potrawę tę opisać jako chłodnik jogurtowy ze świeżych ogórków z dodatkiem czosnku, koperku, a okazjonalnie nawet orzechów włoskich. W niektórych wariantach zupa ta podawana jest wraz z dodatkiem kostek lodu. Podobnie jak polska mizeria, tarator jest idealnym posiłkiem na upalne dni.
  • Gjuwecz– czyli bułgarski gulasz, który podawany jest w ceramicznym naczyniu. Do przygotowania tego gulaszu wykorzystuje się mięso wołowe, wieprzowe lub jagnięce. Potrawa ta ma wiele wariantów, a co za tym idzie, równie wiele przepisów. Najczęściej spożywa się ją wraz z białym pieczywem.

Jakie bułgarskie desery należy spróbować?

Jak już wspomnieliśmy, bułgarskie desery są niezwykle słodkie. Dominującym w nich składnikiem jest miód oraz orzechy. Nikogo nie powinno, więc dziwić, że najpopularniejszym bułgarskim deserem jestbaklava.Deser ten przyrządza się z ciasta filo, które przypomina ciasto francuskie, miodu bądź słodkiego syropu oraz orzechów. Jeśli chodzi o rodzaj orzechów to panuje pełna dowolność. Dlatego też możemy natknąć się na baklave z orzechami włoskimi, laskowymi, pistacjami, a nawet migdałami.

Innym bardzo rozpoznawalnym deserem kuchni bułgarskiej jesttikvenik, który również robi się z ciasta filo. Ciasto to nadziewane jest orzechami, miodem, cynamonem i przede wszystkim, dyniową masą.

Warto wspomnieć również o czymś takim jakkrem karameł, który jest deserem zrobionym z mleka, jaj, cukru, wanilii oraz cynamonu. Przypomina on nieco znany we Francji creme brulee.

Ciekawą wariacja jest takżekozunka, czyli chlebek drożdżowy podawany na słodko. Jego cechą charakterystyczną jest to, że piecze się go w formie zwiniętego warkocza, do którego dodawane są orzechy, mak, migdały czy rodzynki.

Wakacje w Bułgarii będą udane tylko wtedy kiedy najemy się do syta lokalnymi potrawami. Wiemy co mówimy ; ) Jeśli interesuje Cię Bułgaria jako kierunek wakacyjnych wycieczek to zajrzyj na ibulgaria.pl i dowiedz się w jakim kierunku najlepiej się udać aby spędzić udany urlop w Bułgarii.

A my tym czasem zapraszamy do dalszej lektury!

Jakie potrawy warto spróbować będąc w Bułgarii?

Najpopularniejsze napoje Bułgarii

Nie samym jedzeniem człowiek żyje. Trzeba też coś pić. Dlatego powiemy Wam małe co nieco o typowych dla kuchni bułgarskiej napojach, jak i nieco mocniejszych trunkach.

W Bułgarii wielkim powodzeniem cieszą sięmocne kawy,soki owocowe,alkoholeczyherbaty ziołowe. Przy czym te ostatnie spożywane są zazwyczaj w przypadku jakichkolwiek dolegliwości.

Najbardziej charakterystycznych dla Bułgarii trunkiem jestrakija. Najprościej można ją określić jako 40% brandy wytwarzane z brzoskwiń, morel, śliwek lub winogron. Jest ona tradycyjnym dodatkiem do obiadów. Jej smaku nie można sprecyzować, ponieważ rakija może mieć różnorodne posmaki. Możemy spotkać się nawet z rakiją o posmaku płatków róż.

Docenić wypada także przepyszne czerwone i białe wina. Słynnymi na cały świat, a pochodzącymi z Bułgarii, odmianami czerwonego wina są między innymi Gamza i Merlot, a białego – Chardonnay i Dimiat.

Wielkim zainteresowaniem cieszy się również bułgarskie piwo.

Co warto zjeść będąc w Bułgarii?

Będąc na wakacjach w Bułgarii warto korzystać nie tylko z pięknych krajobrazów czy plaż, ale także z niepowtarzalnych potraw.

Z całą pewnością warto spróbować tych najbardziej rozpoznawalnych dań, jak musaka czy sałatka szopska. Jednak nie pomijamy również tych mniej znanych dań, wśród których możemy znaleźć gjuwecz.

Jeśli mamy taką możliwość to dajmy posmakować naszemu podniebieniu oryginalnej bułgarskiej baklavy, tikveniku czy rakiji.

Jak jeść posiłki w Bułgarii?

Powiedzieliśmy na samym początku, że Bułgarzy jedzą posiłki wspólnie z przyjaciółmi czy rodziną. Z tego też powodu porcje serwowane w lokalach są sporych rozmiarów, ponieważ jest to porcja przeznaczona dla minimum 2 osób. Warto to wziąć pod uwagę spędzając czas w Bułgarii i odwiedzając restauracje.