Sznycel wiedeński to narodowe danie Austrii. Jest łatwe w przygotowaniu, więc stanowi zdrowy zamiennik niedzielnych schabowych!
Składniki
4 kotlety z udźca cielęcego bez kości i ścięgien
Marynata: 2 łyżki sosu sojowego i ulubione sypkie przyprawy (patrz wyżej)
Panierka: 2 jajka, bułka tarta, mąka
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki marynaty i zamarynuj kotlety na pół godziny. Rozbełtaj jajka i panieruj kotlety w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaż z obu stron na rozgrzanej patelni (jeśli nie masz teflonowej, dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek). Podawaj skropione sokiem z cytryny. Dobrym dodatkiem do dania są pieczone pomidory.
Porady smakosza:
Bardziej wykwintny sznycel wiedeński można stworzyć zastępując jajka startym serem (parmezanem lub pecorino) dodanym do mąki. Można też zrezygnować z marynaty, zamiast tego nacierając cielęcinę ulubionymi ziołami (zwłaszcza świeżymi, posiekanymi pietruszką i bazylią) przed panierowaniem. Dobry sznycel zanim trafi na nasze stoły wpierw musi przejść długą drogę od hodowli.
0