Sznycel wiedeński to narodowe danie Austrii. Jest łatwe w przygotowaniu, więc stanowi zdrowy zamiennik niedzielnych schabowych!
Składniki
4 kotlety z udźca cielęcego bez kości i ścięgien
Marynata: 2 łyżki sosu sojowego i ulubione sypkie przyprawy (patrz wyżej)
Panierka: 2 jajka, bułka tarta, mąka
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki marynaty i zamarynuj kotlety na pół godziny. Rozbełtaj jajka i panieruj kotlety w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaż z obu stron na rozgrzanej patelni (jeśli nie masz teflonowej, dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek). Podawaj skropione sokiem z cytryny. Dobrym dodatkiem do dania są pieczone pomidory.
Porady smakosza:
Bardziej wykwintny sznycel wiedeński można stworzyć zastępując jajka startym serem (parmezanem lub pecorino) dodanym do mąki. Można też zrezygnować z marynaty, zamiast tego nacierając cielęcinę ulubionymi ziołami (zwłaszcza świeżymi, posiekanymi pietruszką i bazylią) przed panierowaniem. Dobry sznycel zanim trafi na nasze stoły wpierw musi przejść długą drogę od hodowli. Jeśli interesuje Cię ten temat to zapraszamy na pewną stronę gdzie skup zwierząt hodowlanych został opisany i przedstawiony w przystępny sposób.
