Shabby Eat

Menu
Menu
Skup zwierząt hodowlanych

Sznycel wiedeński

Posted on 7 września 202013 marca 2021 by shabbyeat

Sznycel wiedeński to narodowe danie Austrii. Jest łatwe w przygotowaniu, więc stanowi zdrowy zamiennik niedzielnych schabowych!

Składniki
4 kotlety z udźca cielęcego bez kości i ścięgien
Marynata: 2 łyżki sosu sojowego i ulubione sypkie przyprawy (patrz wyżej)
Panierka: 2 jajka, bułka tarta, mąka

Przygotowanie:
Wymieszaj składniki marynaty i zamarynuj kotlety na pół godziny. Rozbełtaj jajka i panieruj kotlety w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaż z obu stron na rozgrzanej patelni (jeśli nie masz teflonowej, dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek). Podawaj skropione sokiem z cytryny. Dobrym dodatkiem do dania są pieczone pomidory.

Porady smakosza:
Bardziej wykwintny sznycel wiedeński można stworzyć zastępując jajka startym serem (parmezanem lub pecorino) dodanym do mąki. Można też zrezygnować z marynaty, zamiast tego nacierając cielęcinę ulubionymi ziołami (zwłaszcza świeżymi, posiekanymi pietruszką i bazylią) przed panierowaniem. Dobry sznycel zanim trafi na nasze stoły wpierw musi przejść długą drogę od hodowli.

Skup zwierząt hodowlanych
Skup zwierząt hodowlanych

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

  • Druk 3D w kuchni
  • Sznycel wiedeński
  • Kuchnia czarnogórska – czego warto spróbować?
  • Kuchnia albańska – tradycyjne potrawy i napoje. Co warto spróbować będąc w Albanii?
  • Koncepcje i metody lean management wdrożone we własnej kuchni

Kategorie

  • Kuchnie świata
  • Porady
  • Przepisy
  • Rośliny spożywcze
  • Sprzęt AGD
©2023 Shabby Eat Realizacja: Tarseo.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda