Shabby Eat

Menu
Menu
Skup zwierząt hodowlanych

Sznycel wiedeński

Posted on 7 września 202013 marca 2021 by shabbyeat

Sznycel wiedeński to narodowe danie Austrii. Jest łatwe w przygotowaniu, więc stanowi zdrowy zamiennik niedzielnych schabowych!

Składniki
4 kotlety z udźca cielęcego bez kości i ścięgien
Marynata: 2 łyżki sosu sojowego i ulubione sypkie przyprawy (patrz wyżej)
Panierka: 2 jajka, bułka tarta, mąka

Przygotowanie:
Wymieszaj składniki marynaty i zamarynuj kotlety na pół godziny. Rozbełtaj jajka i panieruj kotlety w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smaż z obu stron na rozgrzanej patelni (jeśli nie masz teflonowej, dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek). Podawaj skropione sokiem z cytryny. Dobrym dodatkiem do dania są pieczone pomidory.

Porady smakosza:
Bardziej wykwintny sznycel wiedeński można stworzyć zastępując jajka startym serem (parmezanem lub pecorino) dodanym do mąki. Można też zrezygnować z marynaty, zamiast tego nacierając cielęcinę ulubionymi ziołami (zwłaszcza świeżymi, posiekanymi pietruszką i bazylią) przed panierowaniem. Dobry sznycel zanim trafi na nasze stoły wpierw musi przejść długą drogę od hodowli.

Skup zwierząt hodowlanych
Skup zwierząt hodowlanych

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy

  • Druk 3D w kuchni
  • Sznycel wiedeński
  • Kuchnia czarnogórska – czego warto spróbować?
  • Kuchnia albańska – tradycyjne potrawy i napoje. Co warto spróbować będąc w Albanii?
  • Koncepcje i metody lean management wdrożone we własnej kuchni

Kategorie

  • Kuchnie świata
  • Porady
  • Przepisy
  • Rośliny spożywcze
  • Sprzęt AGD
©2021 Shabby Eat Realizacja: Tarseo.