Przepisy na soki warzywne z wyciskarki wolnoobrotowej. Co należy wiedzieć o robieniu soków z warzyw?

Przepisy na soki warzywne z wyciskarki wolnoobrotowej. Co należy wiedzieć o robieniu soków z warzyw?

Ruch fizyczny to nie jedyne aspekt, który sprawia, że jesteśmy zdrowsi i czujemy się lepiej. Ważną rolę odgrywa również odpowiednia i zbilansowana dieta, w której nie może zabraknąć warzyw i owoców.

Jednak nie musimy spożywać warzyw jedynie w postaci stałej. Jako dzienną porcję warzyw liczy się także jedną szklankę soku warzywnego.

Jeśli chcecie poznać ciekawe przepisy na smaczne soki warzywne z wyciskarki wolnoobrotowej, to czytajcie dalej.

Soki warzywne z wyciskarki wolnoobrotowej czy z sokowirówki?

Jak już sama nazwa mówi wyciskarka wolnoobrotowa działa na zasadzie powolnego miażdżenia warzyw za pomocą pojedynczego lub podwójnego ślimaka. Ze względu na wolne obroty nie dochodzi do podgrzania się masy, z której odciskany jest sok co ma miejsce w przypadku korzystania z sokowirówki

Dzięki wolnemu tłoczeniu soku w niskiej temperaturze nie zmniejszamy ilości znajdujących się w nim witamin i składników mineralnych.

Czy obierać warzywa, aby zrobić sok?

Skórka znajdująca się na warzywach jest bogata w wiele witamin. Obierając warzywo przed zrobieniem soku pozbawiamy je dodatkowej dawki składników odżywczych, którymi nasz organizm z pewnością by nie pogardził.

Jednak zawsze należy dokładnie warzywa umyć pod bieżącą wodą. A z samego obierania warzyw zrezygnujmy tylko wtedy, gdy jesteśmy pewni ich źródła pochodzenia. Warzywa zakupione przez nas w sklepie mogą zawierać na skórce szkodliwe pestycydy. W tym wypadku obieranie warzyw jest nie tylko wskazane, ale wręcz konieczne.

Pomidory, buraki, marchew… Jakie jeszcze warzywa są najlepsze do przygotowywania z nich soków?

Ile warzyw powinniśmy spożywać w ciągu doby?

WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dziennie spożywać pięć porcji warzyw i owoców. W tych pięciu porcjach powinny znaleźć się 3 porcje warzyw oraz 2 porcje owoców.

Porcje te możemy zastąpić również sokami. Jedna porcja warzyw to 200 mililitrów soku.

Dlaczego warto pić soki warzywne?

Soki warzywne mają niższy indeks glikemiczny niż soki owocowe co jest istotną sprawą dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność. Mniejsza ilość cukrów prostych w warzywach sprawia, że są one doskonałe dla osób walczących z nadwagą bądź otyłością. Soki warzywne przyspieszają metabolizm i wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej.

Znajdujące się w soku witaminy i składniki mineralne przyczyniają się również do wzmocnienia układu odpornościowego, a także dodają nam energii. Ponadto, osoby spożywające soki minimum trzy razy w tygodniu zmniejszają w ten sposób swoje szanse na zachorowanie na chorobę Alzheimera.

Z jakich warzyw warto przyrządzać soki?

Soki warzywne warto przygotowywać z takich warzyw jak:

  • buraki, które wspomagają powstawanie nowych czerwonych krwinek w organizmie, a także przyczyniają się do regulacji pracy serca i ciśnienia tętniczego,
  • marchew, która jest bogatym źródłem wielu witamin, takich jak witaminy z grupy B, witaminy C, D, E, G oraz K,
  • seler naciowy, który zawiera witaminy A, C, E oraz liczne antyoksydanty,
  • pietruszka, która posiada bardzo intensywny smak i z tego powodu powinno dodawać się ją do soków w niewielkich ilościach, wspomaga ona prawidłową pracę tarczycy,
  • ogórki, które zawierają sporo potasu oraz wykazują działania moczopędne,
  • pomidory, które obfitują w likopen będący przeciwutleniaczem, są one również bogatym źródłem potasu oraz witamin A, C oraz K.
Zobaczcie nasze propozycje soków warzywnych z wyciskarki wolnoobrotowej.

O czym musimy pamiętać robiąc soki warzywne?

Podczas przygotowywania soków warzywnych istotne są dwie rzeczy.

Po pierwsze, nie wszystkie warzywa możemy ze sobą łączyć. Jednym z takich niedopuszczalnych warzywnych spotkań są świeże ogórki oraz pomidory. Stosując takie połączenie sprawimy, że część obecnych w ogórkach oraz pomidorach witamin zneutralizuje się wzajemnie.

Po drugie, nie wszystkie witaminy obecne w warzywach i sokach warzywnych są rozpuszczalne w wodzie oraz przyswajane przez organizm w prawdziwej postaci. Aby witaminy (na przykład witamina K) była łatwiej przyswajalna musimy rozpuścić ją w tłuszczach. Z tego powodu warto dodawać do każdego przyrządzonego przez nas soku warzywnego jedną łyżeczkę oliwy z oliwek bądź innego oleju roślinnego.

To jednak jeszcze nie koniec naszego wywodu o warzywach i sokach warzywnych. Zostańcie z nami, jeśli chcecie poznać ciekawe przepisy na soki warzywne.

Przepis na zielony sok warzywny

Składniki:

  • 2 świeże ogórki,
  • 1 świeża zielona papryka,
  • ¼ małej cebuli,
  • 2 liście sałaty,
  • 3 średniej wielkości liście szpinaku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Ogórki i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze części. Zieloną paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy. Liście sałaty oraz szpinaku wyłącznie myjemy. Wszystkie warzywa wrzucamy do wyciskarki. Do gotowego soku dodajemy oliwę z oliwek oraz (opcjonalnie) sól i pieprz.

Przepis na czerwony sok warzywny

Składniki:

  • 1 świeży burak,
  • 2 marchewki,
  • kilka liści czerwonek kapusty,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Buraka oraz marchewki dokładnie myjemy, a następnie obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę myjemy, rozdzielamy liście i jeśli będzie to konieczne to kroimy ją na takie części, aby liście zmieściły się do otworu wyciskarki. Do przygotowanego soku dorzucamy oliwę z oliwek. Na zakończenie możemy dodać sól oraz pieprz do smaku.

Przepis na pomarańczowy sok warzywny

Składniki:

  • 4 średniej wielkości marchewki,
  • 2 żółte papryki,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Marchew umyć i obrać, a następnie pokroić na mniejsze części, które zmieszczą się do otworu wyciskarki wolnoobrotowej. Paprykę umyć i pozbyć się gniazda nasiennego, po czym pokroić. Po wyciśnięciu soku dodajemy do niego jedną łyżeczkę oliwy z oliwek oraz ewentualnie sól i pieprz wedle własnego uznania.

Jedna szklanka warzywnego soku zastąpi nam jedną porcję warzyw.

Korzenny sok marchewkowy

Składniki:

  • 5 średniej wielkości marchewek,
  • kilka plastrów świeżego imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta mielonej wanilii.

Sposób przygotowania:

Marchew myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Podobnie postępujemy ze świeżym imbirem. Do gotowego soku marchewkowo – imbirowego dodajemy po szczypcie, cynamonu, kardamonu oraz mielonej wanilii.

Pikantny sok warzywny

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 2 papryki czerwone,
  • ¼ czerwonej cebuli,
  • 1 łyżeczka sosu tabasco,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Pomidory należy sparzyć, aby obrać je ze skórki i poćwiartować. Cebulę również obieramy, a następnie kroimy. Papryki pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy. Do przygotowanego soku dodajemy po jednej łyżeczce oliwy z oliwek oraz sosu tabasco. Możemy dodać sól do smaku.

Który z podanych przepisów na soki warzywne najchętniej wypróbujecie?

Dajcie znać w komentarzach.