Przepisy na soki owocowe z wyciskarki wolnoobrotowej. Z jakich owoców warto robić soki?

Przepisy na soki owocowe z wyciskarki wolnoobrotowej. Z jakich owoców warto robić soki?

Wydarzenia
1
Jak wybrać najlepszy opiekacz do kanapek?
Kuchnia
Jak wybrać najlepszy opiekacz do kanapek?

2024-08-07

2
Wyciskarka do cytrusów
Kuchnia
Wyciskarka do cytrusów

2024-08-07

3
Druk 3D w kuchni
Kuchnia
Druk 3D w kuchni

2024-08-07

4
Sznycel wiedeński
Kuchnia
Sznycel wiedeński

2024-08-07

5
Tradycyjna kuchnia bułgarska. Jakie potrawy warto spróbować?
Kuchnia
Tradycyjna kuchnia bułgarska. Jakie potrawy warto spróbować?

2024-08-05

Mówi się, że woda zdrowia doda. Podobnie rzecz się ma ze świeżo wyciskanymi sokami z owoców. Zawierają one wiele cennych dla naszego organizmu substancji i składników odżywczych, które poprawią nie tylko nasze samopoczucie, ale również mogą wpłynąć pozytywnie na stan zdrowia.

Jeśli chcecie przekonać się dlaczego warto pić soki owocowe oraz poznać przepisy na całkowicie naturalne i smaczne soki owocowe, to czytajcie dalej.

Jakie są korzyści wynikające z picia soków owocowych?

Soki owocowe, a raczej znajdujące się w owocach witaminy oraz inne cenne dla naszego zdrowia substancje potrafią znacząco wpłynąć na prędkość naszego metabolizmu. Odczujemy również poprawę w wydolności naszej pracy umysłowej, a także zwalczymy niektóre dolegliwości ze względu na wzmocnienie odporności poprzez uzupełnienie niedoborów składników odżywczych.

Spożywanie soków owocowych pomoże nam również w pozbyciu się szkodliwych toksyn z organizmu oraz zmniejszy odczuwanie stresu i jego wpływ na organizm. Ze względu na obecne w wielu owocach antyoksydanty zmniejszymy również ryzyko powstania nowotworu oraz spowolnimy procesy starzenia się.

Ile porcji owoców powinniśmy jeść w ciągu dnia?

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać pięć pełnych porcji warzyw i owoców w ciągu jednego dnia. Wspomniane pięć porcji obejmuje 3 porcje warzyw oraz 2 porcje owoców. Porcje te możemy zastąpić sokami. Jedna porcja to jedna szklanka soku.

Lepiej jest przygotowywać sok w wyciskarce czy sokowirówce?

Zarówno sokowirówka, jak i wyciskarka wolnoobrotowa posiadają swoje wady i zalety. Sokowirówka zdecydowanie lepiej radzi sobie z twardymi owocami. Z kolei wyciskarka jest idealna do tworzenia soków z miękkich i niewielkich owoców, a także roślin liściastych, jak mięta pieprzowa.

Dzięki pracy na wolnych obrotach sok uzyskany przy pomocy wyciskarki zawiera więcej błonnika niż ten z sokowirówki.

Jakie składniki odżywcze możemy znaleźć w świeżo wyciskanych sokach owocowych?

Soki owocowe zawierają nie tylko witaminy czy składniki mineralne, ale także wiele innych istotnych dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia substancji. Pośród nich znaleźć możemy substancje o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, a także liczne antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się, a także zmniejszają ryzyko tworzenia się nowotworów.

Istotną rolę pełnią substancje zwane fito chemikaliami, które wykazują działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe. Jednak z ich dobrodziejstwa skorzystamy jedynie spożywając owoce w stanie surowym. Soki są do tego doskonałą alternatywą dla osób nie lubiących jeść owoców.

Z jakich owoców najlepiej robić soki?

Wiadomym jest, że wszystkie warzywa i owoce są dla nas zdrowe. Jednak nie wszystkie z nich nadają się do tworzenia z nich soków. Niektóre owoce mogą być do tego za mało soczyste. Poniżej przedstawiamy listę owoców, z których warto przyrządzać soki owocowe.

Do owoców tych należą:

  • winogrona– ich właściwości różnią się w zależności o jakiej odmianie mowa, dla przykładu ciemne winogrona zawierają  więcej antyoksydantów niż jasne, kupując winogrona zawsze wybierajmy te, których skórka nie jest pomarszczona,
  • mango– posiada wiele witamin oraz charakterystyczny, lekko ziemisty i ostry posmak, który skutecznie tuszowany jest przez słodkość tego owocu, jeśli chcemy zakupić dojrzałe mango gotowe do przygotowania z niego soku to zwracajmy uwagę na jego  zapach, dojrzałe mango będzie wydzielało słodki zapach,
  • cytryna– zawiera sporo antyoksydantów, jej kwaśny smak będzie miłym przełamaniem nudnej słodyczy w wielu sokach owocowych,
  • arbuz– najlepsze i najbardziej soczyste są ciężkie arbuzy, nie należy jednak z nimi przesadzać, ponieważ zawierają spore ilości węglowodanów.

Jednak owoców tych jest znacznie więcej. Cenne są również banany, melony, kiwi, pomarańcze, brzoskwinie, truskawki czy jabłka.

Przepis na pomarańczowy sok owocowy

Składniki:

  • 2 duże banany,
  • 2 duże pomarańcze,
  • 3 duże morele,
  • ½ mango.

Sposób przygotowania:

Banany, mango oraz pomarańcze obieramy i dzielimy na mniejsze części. Morele pozbawiamy pestek. Wszystkie składniki wrzucamy do wyciskarki i gotowe!

Przepis na fioletowy sok owocowy

Składniki:

  • 100 g ciemnych winogron,
  • 100 g borówek,
  • 1 duże i słodkie jabłko,
  • około 5 listków świeżej mięty pieprzowej.

Sposób przygotowania:

Jabłko obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i pozbawiamy gniazda nasiennego. Do wyciskarki dodajemy najpierw umyte winogrona oraz borówki. Dorzucamy miętę oraz na samym końcu jabłko. Uzyskany sok jest bogaty w antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się.

Przepis na orzeźwiający sok arbuzowy

Składniki:

  • 100 g arbuza,
  • 100 g truskawek,
  • ¼ średniej wielkości cytryny,
  • 1 niewielki pęczek mięty.

Sposób przygotowania:

Zdecydowanie jest to przepis dla miłośników arbuza, truskawek oraz mięty. Do wyciskarki wrzucamy miąższ arbuza, po czym dodajemy umyte i pozbawione szypułek. Następnie do wyciskarki dorzucamy jeszcze miętę, a na samym końcu cytrynę.

Z jakich owoców warto robić soki owocowe?

Rozgrzewający sok żurawinowy

Składniki:

  • 100 g żurawiny,
  • 100 g granatu,
  • 2 słodkie mandarynki,
  • 1 średniej wielkości banan,
  • 3 plasterki świeżego imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu.

Sposób przygotowania:

Obieramy owoc granatu, mandarynki oraz banana. Z korzenia imbiru odkrawamy 3 plasterki o grubości około 0,5 centymetra. Z owoców oraz imbiru przyrządzamy sok, do którego dodajemy cynamon oraz kardamon.

Sok owocowy a’la Mojito

Składniki:

  • ½ limonki lub cytryny,
  • 1 pęczek świeżej mięty pieprzowej,
  • 100 ml mineralnej wody gazowanej,
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Ze względu na zawartość liściastej mięty sok najlepiej jest przygotować w wyciskarce. Do przygotowanego soku dodajemy wodę gazowaną oraz cukier. Jeśli chcemy, cukier możemy zastąpić jego zdrowszym odpowiednikiem, na przykład ksylitolem.

Owocowy sok korzenny

Składniki:

  • 2 duże banany,
  • 2 duże jabłka,
  • 100 g truskawek,
  • 100 g malin,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu.

Sposób przygotowania:

Banany oraz jabłka umyć, obrać i pokroić. Truskawki oraz maliny wyłącznie umyć. Do przygotowanego soku dodajemy po szczypcie cynamonu oraz kardamonu i mieszamy.

Zimowy sok jabłkowy

Składniki:

  • 3 duże jabłka Szampion,
  • ¼ średniej wielkości cytryny,
  • szczypta mielonej wanilii,
  • szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

Jabłka należy obrać i pokroić. Podobnie postępujemy z cytryną. Owoce wrzucamy do wyciskarki lub sokowirówki, a do uzyskanego soku dodajemy wanilię i cynamon.

Dajcie znać w komentarzach, który z soków macie ochotę wypróbować.