Kuchnia albańska – tradycyjne potrawy i napoje. Co warto spróbować będąc w Albanii?

Kuchnia albańska – tradycyjne potrawy i napoje. Co warto spróbować będąc w Albanii?

Kuchnia albańska, podobnie jak kuchnia bułgarska należy do tej samej grupy, czyli kuchni bałkańskiej. Stąd też wynika wiele podobieństw w przygotowywaniu niektórych tradycyjnych potraw Albanii i państw bałkańskich. Jednak obecne są również różnice, i to dość znaczące.

Czytajcie dalej i poznajcie tradycyjne dania kuchni albańskiej.

Czym charakteryzuje się kuchnia albańska?

Kuchnia albańska należy do grupy zwanej kuchnią bałkańską. Z tego powodu możemy znaleźć w jadłospisie Albanii potrawy kojarzące się z innymi krajami Bałkanów, jak Bułgaria, Grecja czy Czarnogóra.

Jednak kuchnia albańska to zdecydowanie coś więcej niż przenikanie się tradycji kilku sąsiadujących ze sobą państw. To również świadectwo tego co przeżyli Albańczycy, odzwierciedlenie panującej niegdyś biedy i głodu. Dlatego też w kuchni albańskiej możemy znaleźć wiele prostych do przygotowania, a przy tym bardzo sycących potraw.

Zdecydowana większość potraw mięsnych obecnych w Albanii oparta jest na baraninie. Wiąże się to z tym, że w przeszłości wielu mieszkańców Albanii trudniła się hodowlą owiec.

Jednak nie samą baraniną człowiek żyje.

Oprócz tego rodzaju mięsa, potrawy kuchni albańskiej obfitują również w ryby, owoce morza oraz warzywa. Wśród warzyw do najpopularniejszych z nich i najczęściej wykorzystywanych zaliczamy ziemniaki, pomidory, cebulę, bakłażany oraz okrę. Często stosowanym podkreśleniem smaku potrawy lub jej dopełnieniem są różnego rodzaju sosu.

Potrawy kuchni albańskiej nie są tak bardzo ostre jak w przypadku innych państw bałkańskich. Nie oznacza to jednak, że mamy do czynienia z daniami łagodnymi, ponieważ ich smak i aromat zawsze jest bardzo intensywny i wyrazisty.

Kadaif to deser ciekawy nie tylko ze względu na smak, ale również wygląd.

Jakie są tradycyjne dania kuchni albańskiej?

Jak już mówiliśmy, w daniach mięsnych najpopularniej stosowana jest baranina. To właśnie z niej powstaje popularny gyros. Jednak oczywistym jest, że nie tylko na baraninie opiera się kuchnia albańska.

W Albanii możemy spotkać się z takimi tradycyjnymi dla tej kuchni daniami jak:

  • Tave / Teve– jest to rodzaj zapiekanki. Do jej zrobienia wykorzystywane jest mięso kozie bądź jagnięce. Tradycyjne teve jest podawane na gorąco w glinianym naczyniu. Jednak danie jest ciepłe do tego stopnia, że aż kipi.
  • Paca– jest to zupa z głowy jagnięcej. Serwuje się ją na śniadanie. Zupa sama w sobie jest bardzo tłusta i ciężkostrawna, a obecny w niej jagnięcy móżdżek sprawia, że jest to danie wyłącznie dla osób odważnych.
  • Byrek– jest potrawą popularną w Albanii do tego stopnia, że możemy natknąć się na niego dosłownie wszędzie. Danie to można zakwalifikować jako swego rodzaju fast-food. Przekąska ta robiona jest z ciasta filo nadziewanego mięsem, szpinakiem, serem, pomidorami lub cebulą. Byrek komponuje się dobrze z jogurtem pitnym.
  • Pilaf– jest daniem składającym się głównie z prażonego ryżu, do którego dodaje się warzywa oraz różnorodne zioła. Najczęściej spotykanymi przyprawami do pilafu jest czosnek, kminek oraz koperek.
  • Musaka– również jest zapiekanką. Jednak w przeciwieństwie do tave, robi się ją z mielonego mięsa oraz bakłażanów, które polewa się sosem beszamelowym i zapieka.

Jednak to zaledwie fragment wszystkich potraw z jakimi możemy spotkać się w Albanii. Dużą popularnością cieszą się qofte, czyli odpowiednik znanych w Polsce kotletów mielonych,filety gengji,czyli marynowana, a następnie zapiekane mięso jagnięce z mozzarellą czy grillowana baranina podawana w duecie z chlebem pita.

Powodzeniem cieszą się także ryby i owoce morza. Najchętniej jedzone są krewetki, kalmary, małże, węgorze, dorady oraz leszcze morskie. Najczęściej podawane są w wersji grillowanej.

Jakie albańskie desery warto zjeść?

Desery albańskie, podobnie jak w innych krajach bałkańskich, są niebywale słodkie, a do ich robienia wykorzystuje się głównie miód, słodkie syropy czy orzechy.

Do najpopularniejszych deserów kuchni albańskiej z pewnością należybaklava. Jest on przygotowywana z ciasta filo, orzechów oraz miodu, który przez niektóre osoby zastępowany jest słodkim syropem. Do przygotowania tego deseru wykorzystuje się różne rodzaje orzechów.

Warto wspomnieć również o trilece, czyli biszkopcie nasączonym trzema rodzajami mleka. Wierzch tego ciasta polewany jest karmelem. Ciekawym, ponieważ wyróżniającym się swoim wyglądem deserem jest kadaif. Kadaif jest ciastem składającym się z bardzo cienkich niteczek nasączonych słodkim syropem, do którego dodawane są orzechy bądź ser. W wielu krajach islamskich deser ten nosi miano anielskich włosów.

Już sam opis brzmi słodko, prawda?

Wielką przychylność zyskał sobie jeszcze jeden smaczny i bardzo łatwy do przygotowania słodki deser, jakim jest oriz me tamel. Jest to pudding zrobiony z ryżu i mleka owczego.

Jednak nie każdy deser jest słodki. Dowodem tego jest kabuni. Przyrządza się go poprzez smażenie na maśle ryżu, cukru, rodzynek i rozgotowanych owczych ścięgien.

Jakie sery są popularne w kuchni albańskiej?

Już na początku warto podkreślić, że sery mogą różnić się smakiem, a także mlekiem z jakiego są robione w zależności od regionu ich wytwarzania. W Albanii spotkamy wiele różnych rodzajów serów, zarówno białych, jak i żółtych.

Podobne w smaku i wyglądzie do greckiego sera fety są djathi oraz bardhe. Sery te są obowiązkowo na każdym stole w czasie śniadania. Natomiast żółte sery zwane kackavall stanowią idealny dodatek do win.

Desery w kuchni albańskiej są bardzo słodkie. Do ich przyrządzenie często wykorzystuje się miód.

Najpopularniejsze napoje Albanii

Albania gustują w bardzo mocnych i intensywnych kawach. Nic, więc dziwnego, że najpopularniejsza jest kawa espresso. W połączeniu z bardzo słodkimi deserami powstaje nam duet idealny.

Należy wspomnieć także o tradycyjnym napoju boza, który powstaje z kukurydzy oraz pszenicy. Boza charakteryzuje się swoim słodko-kwaśnym aromatem oraz gęstą konsystencją. Często stosowanym pitnym dodatkiem do potraw jest dhalle, czyli słony jogurt pitny.

Z kolei pośród napojów alkoholowych najpopularniejsza jest raki będąca trunkiem wytwarzanym z winogron, śliwek lub brzoskwiń, a także Skanderberg zwane albańskim brandy lub koniakiem.

Każdy kto planuje spędzić udane wakacje w Albanii koniecznie powinien spróbować lokalnej kuchni albańskiej. Bez tego wyjazd do tego kraju nie będzie w pełni udany.

My na sam koniec mamy jeszcze jeden temat.

Gdzie jeść posiłki będąc na wakacjach w Albanii?

Gdy przyjeżdżamy do obcego kraju to zazwyczaj korzystamy z miejsc znanych. Jednak dla osób pragnących nowych doznań dla podniebienia może być to problemem. Znane wszystkim turystom restauracje oferują przede wszystkim dania znane z kuchni innych państw. Możemy zjeść w nich pizzę czy spaghetti, ale o danie typowe dla kuchni albańskiej może być już trudno.

Jeśli, więc zależy nam na poznaniu nowych potraw i poznaniu własnych granic. W kuchni albańskiej jest bowiem wiele smacznych dań, ale nie brakuje również tych, których skład przyprawić może bardziej wrażliwe osoby o gęsią skórkę. W tym celu najlepiej udawać się do lokalów najchętniej odwiedzanych przez miejscowych. Zdarzyć się może, że prawdziwe kulinarne perełki odkryjemy w zakamarkach ulic czy w pewnej odległości od centrum.

Jednak, aby zamówić danie znajomość języka angielskiego nam nie wystarczy. Większość Albańczyków się nim nie posługuje. Pomocne będą języki takie jak włoski czy grecki. Możemy również nauczyć się podstawowych słów w języku albańskim, które będą odnosiły się do zamawianych przez nas potraw, na przykład ryba to peshk, a krewetki to karakalec.

Jaką potrawę najchętniej byście zjedli będąc w Albanii?

Dajcie znać w komentarzach.