Kombiwary halogenowe nie są nowością jednak ich rozpoznawalność nadal jest dość znikoma. Kombiwar to urządzenie wielofunkcyjne pozwalające przygotować zdrową potrawę bez dodatku tłuszczy. Dzięki temu jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych piekarników.
Czym dokładnie jest kombiwar? Jak działa? Jaki kombiwar wybrać?
Odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące urządzenia jakim jest kombiwar znajdziecie w dalszej części tekstu.
Czym jest kombiwar?
Kombiwar to urządzenie służące do przygotowywania potraw. Dania przyrządzone przy jego pomocy zachowują swój naturalny smak, a także walory odżywcze. Ponadto, kombiwar pozwala na szybsze przyrządzenie potraw przez co zaoszczędzimy również prąd.
Jak działa kombiwar i z czego on się składa?
Na kombiwar składa się wykonana ze szkła żaroodpornego misa z pokrywą, grzałka, wentylator, ruszt oraz przyciski bądź pokrętła służące do regulacji temperatury.
Produkty spożywcze należy umieścić w misie, a następnie położyć ją na ruszcie. Halogenowa grzałka przetwarza energię elektryczną na energię cieplną, a obecny w urządzeniu wentylator rozprowadza gorące powietrze wewnątrz urządzenia gotując i opiekając w ten sposób potrawy. Gotowanie gorącym powietrzem zwane jest również termoobiegiem.
Obecne na zewnątrz kombiwaru przyciski lub pokrętła służą do regulacji temperatury oraz czasu pracy urządzenia.
Czym kierować się przy wyborze kombiwara? Na co zwrócić uwagę?Kombiwar czy parowar?
Co lepiej sprawdzi się domownikom zależy wyłącznie od indywidualnych potrzeb użytkowników oraz ich upodobań dietetycznych. Parowar pozwala wyłącznie na gotowanie na parze i sprawdza się najlepiej do przyrządzania warzyw. Natomiast kombiwar, który jest urządzeniem wielofunkcyjnym pozwoli na jednoczesne przygotowanie całego drugiego dania, włączając w to mięso.
Na co zwrócić uwagę wybierając kombiwar?
Wybierając kombiwar należy zwrócić uwagę na następujące aspekty:
- moc urządzenia,
- pojemność kombiwaru,
- zakres temperatury.
Parametry te pozwolą na idealne dobranie urządzenia do naszych potrzeb.
Moc urządzenia
Na rynku dostępne są kombiwary zarówno o niższej mocy, jak i te o wyższej. Jeśli chcemy przygotowywać potrawy w szybkim czasie i oszczędzać przy tym energię elektryczną, a także przyrządzać potrawy takie jak cały kurczak czy ciasta powinniśmy zdecydować się na urządzenia o większej mocy wynoszącej od 1200 W do około 1500 W.
Pojemność
Dla jednej bądź dwóch osób w zupełności wystarczą kombiwary o mniejszej pojemności wynoszącej od 9 do 12 litrów. Jeśli jednak chcemy przyrządzać dania dla całej rodziny powinniśmy zdecydować się na urządzenie, którego pojemność wynosi powyżej 12 litrów. Nawet większe rodziny nie muszą martwić się przygotowywanie potraw w ten sposób, ponieważ na rynku dostępne są kombiwary o pojemności nawet 20 litrów.
Ponadto, pojemność większości urządzeń tego typu można zwiększyć załączonym do niego specjalnym pierścieniem. W ten sposób możemy uzyskać nawet dodatkowe 7 litrów pojemności.
Zakres temperatury
Nie jest to tak oczywiste jakby mogło się wydawać. Najczęściej spotykany maksymalny zakres temperatur wynosi 250 stopni Celsjusza, jednak wartość minimalna może być różna. W niektórych urządzeniach jest to 0 stopni Celsjusza, a w innych 60 stopni Celsjusza. Najlepszy wybór będzie stanowił kombiwar posiadając pełen zakres temperatur, czyli od 0 do 250 stopni Celsjusza.
Jakie są opinie o kombiwarach? Ile kosztuje kombiwar halogenowy?Jakie są możliwości kombiwaru?
Dzięki kombiwarowi możemy:
- rozmrażać– pozwala na to termoobieg oraz posiadanie przez kombiwar niższego zakresu temperatur niż 60 stopni Celsjusza, dzięki przezroczystej misie proces ten możemy bez problemu kontrolować,
- podgrzewać– jest to funkcja porównywalna do działania mikrofalówki,
- piec– dotyczy to różnorodnych dań i produktów spożywczych, w kombiwarze możemy upiec smaczne ciasto, warzywa, mięso (w tym nawet całego kurczaka), plusem jest to, że do procesu tego nie musimy dodawać zbędnego tłuszczu, pieczenie trwa również znacznie krócej niż w przypadku zwykłego piekarnika,
- grillować– dość często znajdziemy w zestawie z kombiwarem ruszt do tego celu, należy jedynie pamiętać, aby żywność, którą chcemy przygrillować owinąć folią aluminiową,
- gotować na parze– podobnie jak w przypadku grillowania do tego rodzaju gotowania potrzebne jest dodatkowe akcesorium, jednak tym razem jest to specjalna tacka z otworami, na dnie misy wylewamy odrobinę wody, a następnie umieszczamy tam tackę z wyłożonymi na nią produktami spożywczymi po czym włączamy kombiwar,
- smażyć– w tym przypadku obowiązkowe jest dodanie oleju jeśli chcemy usmażyć warzywa, jeśli chodzi o mięsa jest to krok nieobowiązkowy, ale przy chudym mięsie może okazać się konieczny.
Warto podkreślić, że w kombiwarze możemy przeprowadzać kilku procesów dotyczących przyrządzenia potraw jednocześnie, na przykład rozmrażać i piec czy gotować warzywa na parze i piec mięso.
Pamiętajmy również, aby nie zapełniać kombiwaru po brzegi, ponieważ wtedy termoobieg nie będzie mógł działać poprawnie.
Jakie akcesoria i funkcje dodatkowe w kombiwarach możemy spotkać?
Producenci do swoich kombiwarów dołączają akcesoria takie jak:
- ruszty– umożliwiają grillowanie,
- tacki– dające możliwość gotowania na parze bądź smażenia,
- uchwyty– służące do wyjmowania potraw,
- szpilki– do szaszłyków,
- pierścień powiększający– jeśli okaże się, że kombiwar jest za mały do przygotowania posiłku dla większej liczby osób,
- stojak– z przeznaczeniem na pokrywę.
Warto zainteresować się również czyszczeniem kombiwaru. Większość urządzeń tego typu nie można myć w zmywarce. Jednak niektóre ich części mogą być w zmywarce czyszczone. O jakie dokładnie części chodzi należy sprawdzić w instrukcji obsługi dołączonej do urządzenia.
Mile widzianą funkcją w kombiwarze jest funkcja samoczyszczenia. Naszym zadaniem jest wlanie do misy wody oraz odrobiny płynu do naczyń i uruchomienie owej funkcji, a magia czyszczenia dzieje się dosłownie sama.
Kombiwar pozwala na przygotowanie nawet całego kurczaka bez konieczności porcjowania go.Opinie
Kombiwary pozwalają na szybsze przygotowanie potraw. Ich smak również delikatnie różni się od dań przygotowywanych w piekarniku czy garnku. Jest on bogatszy w aromat. Dzięki temu potrawy nie wymagają wielu przypraw. Kombiwar zadowoli, więc osoby na diecie lub chcące ograniczyć spożywanie soli i przypraw zawierających glutaminian sodu.
Producenci i ceny
Do producentów kombiwarów należą firmy takie jak Adler, Botti, Camry, Gastroback, Manta, MPM Product, Opti czy Sencor. Ceny wahają się od około 120 złotych do około 1000 złotych. Ceny zależą głównie od mocy i zakresu temperatur urządzenia.
Co sądzicie o kombiwarach? Czy mieliście okazję używać urządzenia tego typu? Jakie są Wasze wrażenia?
Dajcie znać w komentarzach.
0