Zupa zacierkowa

Zupy 0 comments

Tak się zrobiło zimno, że zachciało mi się czegoś rozgrzewającego, sycącego a nawet tłustego 🙂 i pomysł padł na zacierkową z boczkiem. Takie wspomnienie dawnych lat…

zupa zacierkowa z boczkiem

Zupa zacierkowa z boczkiem

składniki:

  • 2 litry wody
  • włoszczyzna (2 marchewki, kawałek pora, pietruszka, kawałek selera)
  • 250g boczku wędzonego
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • zacierki

przygotowanie:

Do wody wkładam oczyszczoną włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję przez 2 godziny (tak, aby bulion lekko bulgotał).

W tym czasie robię zacierki.

Boczek, obrane ziemniaki i cebulę kroję w kostkę.

Z bulionu wyjmuję wszystkie warzywa i przyprawy. Marchewkę z gotowania ścieram na tarce (lub zgniatam widelcem) i dodaję z powrotem do bulionu.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną olej podsmażam cebulę, za chwilę wciskam czosnek. Smażę, aż cebula będzie szklista, dodaję do zupy wraz z ziemniakami.

Na nowej patelni smażę boczek, aż duża część tłuszczu się wytopi, a boczek będzie dobrze usmażony. Jeśli skwarki będą „pływały” w tłuszczu to część odlewam, a resztę wraz ze skwarkami dodaję do zupy.

Na koniec dodaję zacierki i majeranek. Gotuję ok. 15 minut, aż zacierki wypłyną na wierzch.

zupa zacierkowa z boczkiem

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *