Zupa z soczewicą i pomidorami

Kolejny eksperyment z soczewicą i to bardzo udany. Na początku były pierogi, teraz nadszedł czas na zupę. Kompozycja ciekawa, z indyjską nutą. Gorąco polecam tym, którzy uwielbiają oryginalne smaki z całego świata.

Zupa z soczewicą i pomidorami

Zupa z soczewicą i pomidorami

składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 100g czerwonej soczewicy
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta chili
  • sól i pieprz
  • świeża kolendra

przygotowanie:

Do bulionu wrzucam soczewicę, pomidory i cebulę. Kmin rzymski ucieram w moździerzu. Wszystkie przyprawy dorzucam do zupy. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję wszystko ok. 40 minut, aż soczewica będzie miękka.

Można przystroić kolendrą lub posiekać i wrzucić do zupy przed podaniem.

Zupa z soczewicą i pomidorami

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *