Zupa z pieczonego kalafiora

Zupa to podstawowy posiłek z wielu domach. W chłodne dni konieczne jest zjedzenie gorącego posiłku, który rozgrzeje nasz organizm, wzmocni układ odpornościowy i dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Nie zawsze jednak musi to być krupnik, jarzynowa czy pomidorowa. Dziś zupa z pieczonego kalafiora z kaszą jaglaną – jesiennie, zdrowo i pachnąco.

zupa z pieczonego kalafiora

Zupa z pieczonego kalafiora z kaszą jaglaną

składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 średni kalafior
  • 1 duży por
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml chudej śmietanki
  • 150g suchej kaszy jaglanej

dodatki:

  • koperek

przygotowanie:

Bulion przygotowuję wg przepisu  + mięso drobiowe (lub z kostki).

Kaszę jaglaną robię wg przepisu.

Kalafiora kroję na nieregularne kawałki. Wykładam na blachę, skrapiam oliwą, solę i pieprzę. Wstawiam do piekarnika, piekę 30-40 minut w 180oC.

Z pora potrzebuję białą i jasnozieloną część, myję ją dokładnie i kroję w cienkie plasterki.

Kurczaka oczyszczam, kroję w kostkę, solę, odstawiam.

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam pora, duszę go ok. 10 minut, dodaję do zupy.

Kawałki kurczaka podsmażam na maśle 3-4 minuty i dodaję do zupy.

Upieczonego kalafiora również dodaję do zupy.

W osobnym naczyniu mieszam śmietanę i pół szklanki zupy. Wlewam wszystko razem do lekko ostudzonej zupy. Zagrzewam całość. Doprawiam zupę sola, pieprzem.

Podaję z koperkiem i kaszą jaglaną.

zupa z pieczonego kalafiora zupa z pieczonego kalafiora

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • Ola 11 października 2015 at 11:11

    A co robię z kurczakiem? 🙂

    Reply
    • shabbyeat 11 października 2015 at 19:27

      Dzięki 🙂 zdarzają się takie kwiatki.
      Dopisałam już, więc kurczaka podsmażam i dodaję do zupy.
      Smacznego!

      Reply

Leave a Comment