Zupa porowa z kurczakiem

Dziś proponuję wybrać się na jesienny spacer w słońcu. Wracając zahaczyć o bazarek, zakupić odpowiednie produkty, a w domu przygotować doskonałą zupę porową z kurczakiem. Zupa doda energii, rozgrzeje i poprawi humor – w sam raz na jesienny obiad. Smacznego!

Zupa porowa

Zupa porowa z kurczakiem

składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 duży por lub 2 małe
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 150 ml wina białego
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka chilli
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej + 50 ml wody
  • 100 ml śmietanki 18%

marynata do kurczaka:

  • skórka z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki soli

dodatki:

  • szczypior
  • starty parmezan

przygotowanie:

Z pora potrzebuję białą część, myję ją dokładnie i kroję w cienkie plasterki.

Kurczaka oczyszczam, kroję w cienkie paski i marynuję 2 godziny w marynacie (wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i mieszam z mięsem).

Mięso po zamarynowaniu obsmażam na 2 łyżkach masła i wrzucam do gorącego bulionu i gotuję na wolnym ogniu do miękkości.

Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła, wrzucam pora, duszę go ok. 10 minut, na ostatnie 3 minuty wciskam czosnek, duszę całość i dodaję wszystko do zupy.

Na tą samą patelnię wlewam wino, podgrzewam aż trochę alkoholu wyparuje i wino „zbierze smak” z patelni. Wino wlewam do zupy.

Gotuję wszystko ok. 10 minut, doprawiam solą, pieprzem, papryką i gałką.

W osobnym naczyniu mieszam mąkę z wodą, dodaję śmietanę i wlewam wszystko razem do lekko ostudzonej zupy. Zagrzewam całość.

Podaję z posiekanym szczypiorkiem i startym parmezanem.

Zupa porowa

One thought on “Zupa porowa z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *