Zupa porowa z kurczakiem

Mięso, Przystawki, Zupy 1 comment

Dziś proponuję wybrać się na jesienny spacer w słońcu. Wracając zahaczyć o bazarek, zakupić odpowiednie produkty, a w domu przygotować doskonałą zupę porową z kurczakiem. Zupa doda energii, rozgrzeje i poprawi humor – w sam raz na jesienny obiad. Smacznego!

Zupa porowa

Zupa porowa z kurczakiem

składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 1 duży por lub 2 małe
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 150 ml wina białego
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka chilli
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej + 50 ml wody
  • 100 ml śmietanki 18%

 

marynata do kurczaka:

  • skórka z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki soli

 

dodatki:

  • szczypior
  • starty parmezan

przygotowanie:

Z pora potrzebuję białą część, myję ją dokładnie i kroję w cienkie plasterki.

Kurczaka oczyszczam, kroję w cienkie paski i marynuję 2 godziny w marynacie (wszystkie składniki marynaty łączę ze sobą i mieszam z mięsem).

Mięso po zamarynowaniu obsmażam na 2 łyżkach masła i wrzucam do gorącego bulionu i gotuję na wolnym ogniu do miękkości.

Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła, wrzucam pora, duszę go ok. 10 minut, na ostatnie 3 minuty wciskam czosnek, duszę całość i dodaję wszystko do zupy.

Na tą samą patelnię wlewam wino, podgrzewam aż trochę alkoholu wyparuje i wino „zbierze smak” z patelni. Wino wlewam do zupy.

Gotuję wszystko ok. 10 minut, doprawiam solą, pieprzem, papryką i gałką.

W osobnym naczyniu mieszam mąkę z wodą, dodaję śmietanę i wlewam wszystko razem do lekko ostudzonej zupy. Zagrzewam całość.

Podaję z posiekanym szczypiorkiem i startym parmezanem.

Zupa porowa

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *