Zupa pieczarkowa z tymiankiem

Zupy 0 comments

Niedawno na blogu pojawiła się zupa pieczarkowa z kluseczkami kładzionymi. Dziś proponuję trochę inną wersję zupy – ze świeżym tymiankiem, serkiem czosnkowym i świderkami. Jest pyszna, więc gotujcie!

zupa pieczarkowa z tymiankiem

Zupa pieczarkowa z tymiankiem i świderkami

składniki:

  • 2l bulionu (ja zrobiłam na kości wieprzowej z włoszczyzną)
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 3 gałązki świeżego tymianku (+ kilka do podania)
  • 1 opakowanie serka śmietankowego z czosnkiem
  • 100 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • makaron świderki

przygotowanie:

Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki myję i kroję w plasterki.

Do gotującego się bulionu wrzucam pokrojone pieczarki, gotuję.

Cebulę podsmażam na maśle, aż będzie złota i dorzucam do zupy.

Przyprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym i świeżym tymiankiem. Gotuję całość około 40 minut, aby zupa nabrała smaku pieczarek.

Zdejmuję zupę z ognia, ostawiam do ostygnięcia. W rondelku podgrzewam śmietankę i serek z 5 łyżkami zupy. Gdy serek się całkowicie rozpuści wlewam do garnka z zupą i ponownie zagotowuję.

W międzyczasie gotuję makaron al dente wg zaleceń na opakowaniu.

Zupę pieczarkową podaję ze świderkami i świeżym tymiankiem.

zupa pieczarkowa z tymiankiem

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *