Zupa pieczarkowa z kluskami kładzionymi

Ta zupa wyszła fantastyczna! Może się wydawać, że zwyczajny bulion z pieczarkami, ale nie! Smakuje przepysznie, dużo smaku pieczarek, cebulka smażona na maśle, przyprawy i cudowne kluseczki kładzione. Mniam!

zupa pieczarkowa z kluskami kładzionymi

Zupa pieczarkowa z kluskami kładzionymi

składniki:

  • 2l bulionu warzywnego /drobiowego
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • chili
  • sól i pieprz
  • posiekana pietruszka
  • kluski kładzione

przygotowanie:

Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki myję i kroję w plasterki.

Masło rozpuszczam na patelni, wrzucam cebulę, podsmażam chwilę i wrzucam pieczarki (partiami bo wszystkie się nie zmieszczą na patelni). Duszę pod przykryciem ok. 5 minut po czym odkrywam i odparowuję.

Gotowe pieczarki wrzucam do gorącego bulionu i gotuję ok. 15 minut. Przyprawiam solą, pieprzem, chili i oregano.

Zdejmuję zupę z ognia, ostawiam do ostygnięcia. W szklance łączę śmietankę, śmietanę oraz 100ml zupy, wlewam do garnka z zupą i ponownie zagotowuję.

Zupę pieczarkową podaję z kluseczkami i posiekaną pietruszką.

zupa pieczarkowa z kluskami kładzionymi

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment