Ta zupa wyszła fantastyczna! Może się wydawać, że zwyczajny bulion z pieczarkami, ale nie! Smakuje przepysznie, dużo smaku pieczarek, cebulka smażona na maśle, przyprawy i cudowne kluseczki kładzione. Mniam!
Zupa pieczarkowa z kluskami kładzionymi
składniki:
- 2l bulionu warzywnego /drobiowego
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki suszonego oregano
- 150 ml śmietanki 18%
- 3 łyżki gęstej śmietany
- chili
- sól i pieprz
- posiekana pietruszka
- kluski kładzione
przygotowanie:
Cebulę kroję w kostkę. Pieczarki myję i kroję w plasterki.
Masło rozpuszczam na patelni, wrzucam cebulę, podsmażam chwilę i wrzucam pieczarki (partiami bo wszystkie się nie zmieszczą na patelni). Duszę pod przykryciem ok. 5 minut po czym odkrywam i odparowuję.
Gotowe pieczarki wrzucam do gorącego bulionu i gotuję ok. 15 minut. Przyprawiam solą, pieprzem, chili i oregano.
Zdejmuję zupę z ognia, ostawiam do ostygnięcia. W szklance łączę śmietankę, śmietanę oraz 100ml zupy, wlewam do garnka z zupą i ponownie zagotowuję.
Zupę pieczarkową podaję z kluseczkami i posiekaną pietruszką.
No Comments