Zupa paprykowa z kabanosem

Zupy 12 komentarzy

Chłodno Wam? A co powiecie na rozgrzewającą zupę paprykową z kabanosem? Prosta w przygotowaniu, w 30 minut mamy pyszne danie. Zupa przypominająca leczo na pewno Wam posmakuje. Niech jesienne kolory zagoszczą na stole!

Zupa paprykowa z kabanosem

Rozgrzewająca zupa paprykowa z kabanosem

składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 5 papryk (2 czerwone, 2 żółte, 1 zielona)
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 150g fasolki szparagowej
  • 200g kabanosów wieprzowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • papryka chilli
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

 

dodatki:

  • ryż
  • posiekana pietruszka

przygotowanie:

Papryki oczyszczam z nasion i kroję w nie za dużą kostkę.

Pomidory nacinam przy szypułce i sparzam we wrzątku. Po minucie odlewam wodę, schładzam pomidory w lodowatej wodzie i zdejmuję skórkę. Z obranych pomidorów wycinam środek z pestkami (wyrzucam) i kroję je w kostkę.

Fasolkę oczyszczam z końcówek i kroję na 3-4 cm kawałki.

Cebulę kroję w kostkę, kabanosy w cienkie plasterki.

Bulion zagrzewam i wrzucam fasolkę. Gotuję ok. 6 minut. Po tym czasie dorzucam pomidory.

W tym czasie na patelni rozgrzewam masło, wrzucam pokrojone kabanosy, chwilę podsmażam i dorzucam cebulę, smażę aż się zeszkli. Wszystko z patelni wrzucam do garnka z bulionem.

Na tej samej patelni duszę paprykę pod przykryciem, podlewam odrobiną wody, trzymam na patelni ok. 7-8 minut i wrzucam do garnka.

Do garnka dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam dokładnie. Gotuję wszystko ok. 15 minut. Całość przyprawiam solą, pieprzem i chilli.

Podaję z ugotowanym ryżem i posiekaną pietruszką.

Zupa paprykowa z kabanosem

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

12 komentarzy

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *