Zupa ogórkowa

Tradycyjna polska zupa z kiszonych ogórków. Dobra na ostatnie (miejmy nadzieję) zimne dni. Niebawem przywitamy wiosnę kolorami na talerzu, a tymczasem szybka i pożywna zupa.

zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

składniki:

  • 2 litry wody
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek pora, selera, kapusty włoskiej)
  • cebula
  • kość wieprzowa z mięsem (może być żeberko)
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 10 średnich ogórków kiszonych
  • 300-400 ml soku z kiszenia
  • 125 ml śmietanki
  • sól (ewentualnie)
  • pieprz
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu

przygotowanie:

Do garnka wlewam 2 litry wody, wkładam mięso, włoszczyznę, pieprz, ziele i liście laurowe. Gotuję na wolnym ogniu ok. 2 godziny, aż mięso łatwo będzie odchodzić od kości.

Ogórki ścieram na tarce o małych oczkach. Ziemniaki obieram i kroje w małą kostkę.

Z bulionu wyjmuję wszystkie warzywa i mięso nie wyłączając gazu. Wkładam ziemniaki i gotuję na wolnym ogniu ok. 15-20 minut.

Marchewkę zgniatam widelcem a mięso obieram z kości, wrzucam do garnka, gdy ziemniaki są już miękkie. Dokładam starte ogórki i wlewam sok z kiszenia, mieszam wszystko.

W osobnym naczyniu mieszam śmietankę z kilkoma łyżkami ciepłej (nie gorącej) zupy i dolewam go garnka. Zagrzewam całość. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.

zupa ogórkowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *