Zupa grzybowa z pęczakiem

Aj… coś wspaniałego. Oryginalny sposób na zupę grzybową – z pęczakiem. Kasze rzadko goszczą na moim stole, ale od dziś to się zmieni. Odkryłam cudowne właściwości kasz, a przede wszystkim ich smak.

Największą zaletą kaszy pęczak jest bogactwo tzw. rozpuszczalnego błonnika, który przyczynia się do zmniejszenia ilości cholesterolu we krwi. Zjadając porcję pęczaku dostarczamy organizmowi witaminę B, potas i żelazo.

zupa grzybowa z pęczakiem

Zupa grzybowa z pęczakiem

składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • ok. 8-10 suszonych grzybów
  • 100g pęczaku
  • 1 dymka
  • łyżeczka masła
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki serka śmietankowego (np. Bieluch) lub 80 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • tymianek świeży i suszony

przygotowanie:

Pęczak opłukuję i namaczam 5-6 godzin przed gotowaniem (jeśli się nie uda to co najmniej godzinę). Grzyby moczę w wodzie ok. 1 godzinę.

Przygotowuję bulion.

Cebulę kroję w kosteczkę, smażę na maśle. Grzyby odsączam (wodę z moczenia grzybów wlewam do bulionu), kroję w kostkę i dorzucam do cebuli. Smażę kilka chwil.

Do gotującego się bulionu wrzucam cebulę z grzybami.

Pęczak odsączam i wrzucam do zupy. Gotuję aż będzie miękki często mieszając. Doprawiam solą,  pieprzem i suszonym tymiankiem.

Do osobnego kubka przelewam kilka łyżek zupy i łączę z serkiem/śmietaną i wlewam z powrotem do garnka.

Zupę podaję ze świeżym tymiankiem.

zupa grzybowa z pęczakiem

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

  • Magda 21 listopada 2013 at 17:26

    Bardzo smaczna zupa!!! Testowałam ją pod kątem wykorzystania na wigilijnej kolacji i na pewno jej u mnie nie zabraknie 🙂 Dziękuję za fajne przepisy, trochę inne niż zazwyczaj. Pozdrawiam.

    Reply
    • shabbyeat 21 listopada 2013 at 17:32

      Też uważam, że taka zupa godnie stanie na wigilijnym stole. Jest pyszna! Dzięki!

      Reply

Leave a Comment