Zupa czosnkowa česnečka

Ostatnio na chwilkę zawędrowałam do Czech, ale tylko kulinarnie. Wynalazłam zdrową i rozgrzewającą zupę czosnkową, która z pewnością przyda się każdemu w taką pogodę. Zima przyszła, ale my się nie damy. Zapisuję tę zupę na liście domowych sposobów na przeziębienie, wy też to zróbcie. Spróbujcie jednej z tradycyjnych czeskich zup.

zupa czosnkowa česnečka

Zupa czosnkowa česnečka

składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego (najlepiej domowego)
  • 8 ząbków czosnku
  • cebula
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 150g boczku surowego wędzonego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki kminu
  • ser żółty
  • grzanki
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Przygotowuję bulion.

Cebulę i boczek kroję w kostkę, czosnek wyciskam.

Na maśle podsmażam cebulę (aby była szklista), a potem boczek i wrzucam do gorącego bulionu. Gotuję 10 minut.

Ziemniaki obieram i kroję w małą kostkę, wrzucam do bulionu. Gotuję, aż ziemniaki zmiękną.

Przyprawiam solą, pieprzem, majerankiem i kminem. Dodaję czosnek (trochę zostawiam do podania bezpośrednio do talerza).

Robię grzanki (chleb w kroję w kostkę i podsmażam na maśle klarowanym 2-3 minuty ciągle obracając).

Zupę podaję z grzankami, odrobiną świeżego czosnku i startym serem.

zupa czosnkowa česnečka

2 thoughts on “Zupa czosnkowa česnečka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *