Ziemniaki pieczone nacinane

Czy jedliście ziemniaki w takiej postaci? Nacinane i pieczone z masełkiem? Coś pysznego! Skorzystajcie z tego prostego przepisu przy najbliższej okazji lub jako dodatek do świątecznego obiadu, zrobią wrażenie na gościach.

ziemniaki pieczone nacinane

Ziemniaki pieczone nacinane

składniki na 2 porcje:

  • 4-6 średniej wielkości ziemniaki
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

ziemniaki pieczone nacinane

przygotowanie:

Młode ziemniaki dokładnie szoruję i gotuję ze skórką w osolonej wodzie przez 12 minut. Stare ziemniaki obieram i gotuję.

Gdy lekko ostygną nacinam nożem tak jakbym kroiła je w 3-4mm plasterki, ale nie przecinam do końca.

Miękkie masło mieszam z oregano i wyciśniętym czosnkiem.

Ziemniaki wkładam do naczynia żaroodpornego, na wierzch każdego układam po ok. 1 łyżce masła, solę.

Piekę w nagrzanym piekarniku do 2100C przez 25-30 minut, aż będą pięknie spieczone.

Jeśli przygotowuję ziemniaki na grillu to zawijam każdego w folię aluminiową, układam na ruszcie i grilluję ok 30 minut.

ziemniaki pieczone nacinane

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • Życie z apetytem 28 marca 2014 at 14:10

    Też przyrządzam takie ziemniaczki, jednak posypuję je większą ilością plasterków czosnku i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że są przepyszne! Najlepsze będą młode ziemniaczki w takiej postaci, już nie mogę się doczekać 🙂

    Reply

Leave a Comment