Ziemniaki pieczone nacinane

Czy jedliście ziemniaki w takiej postaci? Nacinane i pieczone z masełkiem? Coś pysznego! Skorzystajcie z tego prostego przepisu przy najbliższej okazji lub jako dodatek do świątecznego obiadu, zrobią wrażenie na gościach.

ziemniaki pieczone nacinane

Ziemniaki pieczone nacinane

składniki na 2 porcje:

  • 4-6 średniej wielkości ziemniaki
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

przygotowanie:

Młode ziemniaki dokładnie szoruję i gotuję ze skórką w osolonej wodzie przez 12 minut. Stare ziemniaki obieram i gotuję.

Gdy lekko ostygną nacinam nożem tak jakbym kroiła je w 3-4mm plasterki, ale nie przecinam do końca.

Miękkie masło mieszam z oregano i wyciśniętym czosnkiem.

Ziemniaki wkładam do naczynia żaroodpornego, na wierzch każdego układam po ok. 1 łyżce masła, solę.

Piekę w nagrzanym piekarniku do 2100C przez 25-30 minut, aż będą pięknie spieczone.

Jeśli przygotowuję ziemniaki na grillu to zawijam każdego w folię aluminiową, układam na ruszcie i grilluję ok 30 minut.

ziemniaki pieczone nacinane

ziemniaki pieczone nacinane

ZapiszZapiszZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

One Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *