Zielone curry rybne

zielone curry rybne

Zielone curry rybne

składniki:

  • 350g fileta z dorsza
  • 150g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka siekanego cienkiego szczypiorku
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • pół papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Dorsza kroję w kostkę ok. 3cm, solę i obtaczam w mące.

Cebulę kroję w piórka, papryczkę oczyszczam z pestek i kroję drobno, fasolkę gotuję aż będzie chrupiąca.

Na patelni rozgrzewam masło i olej, podsmażam dorsza na złoty kolor z obu stron, zdejmuję.

Na tej samej patelni smażę cebulę, wyciskam czosnek, dorzucam chili, ugotowaną fasolkę. Duszę chwilę, aż wszystko będzie ciepłe.

Zalewam mleczkiem, wodą, dodaję pastę curry. Podgrzewam 4-5 minut, aż powstanie lekko gęsty sos. Na koniec dorzucam dorsza i szczypiorek, zagrzewam 2-3 minuty.

Podawać z ryżem bądź jako osobne danie.

zielone curry rybne

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *