Zielone curry rybne

zielone curry rybne

Zielone curry rybne

składniki:

  • 350g fileta z dorsza
  • 150g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka siekanego cienkiego szczypiorku
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry
  • pół papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Dorsza kroję w kostkę ok. 3cm, solę i obtaczam w mące.

Cebulę kroję w piórka, papryczkę oczyszczam z pestek i kroję drobno, fasolkę gotuję aż będzie chrupiąca.

Na patelni rozgrzewam masło i olej, podsmażam dorsza na złoty kolor z obu stron, zdejmuję.

Na tej samej patelni smażę cebulę, wyciskam czosnek, dorzucam chili, ugotowaną fasolkę. Duszę chwilę, aż wszystko będzie ciepłe.

Zalewam mleczkiem, wodą, dodaję pastę curry. Podgrzewam 4-5 minut, aż powstanie lekko gęsty sos. Na koniec dorzucam dorsza i szczypiorek, zagrzewam 2-3 minuty.

Podawać z ryżem bądź jako osobne danie.

zielone curry rybne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *