Zacierki

Wasz upragniony przepis na zacierki (przepis podstawowy). Wielokrotnie poszukujecie takich tradycyjnych i prostych przepisów, dlatego idę Wam naprzeciw i zamieszczam recepturę na blogu. Zacierki przydadzą się do zupy zacierkowej, grochówki, fasolowej lub mlecznej.

zacierki

Zacierki

składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • odrobina wody
  • szczypta soli

przygotowanie:

W mące robię dołek, rozbijam w niego jajko, solę i zagniatam ciasto. Jeśli potrzeba dodaję odrobinę wody. Gdy wszystko się połączy wyrabiam aż ciasto będzie jednolite.  Zawijam w folię i odkładam na 30 minut.

Ciasto skubię palcami i formuję małe kuleczki. Wrzucam do miseczki z odrobiną mąki, co jakiś czas obtaczam je w mące, aby się nie sklejały.

Kluseczki wrzucam na wrzątek lub do gotującej się zupy. Po wypłynięciu na wierzch gotuję jeszcze 4-5 minut.

zacierki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *