Wieniec z nadzieniem migdałowym

Potrzebujecie zrobić jakieś wyjątkowe ciasto? Polecam drożdżowy wieniec z nadzieniem migdałowym z żurawinami.

wieniec z nadzieniem migdałowo-żurawinowym

Wieniec z nadzieniem migdałowym

przepis z Pistachio

składniki:

ciasto:

  • 175 ml mleka
  • 65 g masła
  • 50 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży
  • 375 g mąki pszennej (typu 550)
  • ¼  łyżeczki soli
  • 1 ½  łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 jajko
  • olej do posmarowania miski

nadzienie:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g skórek z pomarańczy
  • garść  suszonej żurawiny
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)

lukier:

  • 125 g cukru pudru
  • 5-6 łyżeczek mleka
  • kilka suszonych żurawin

wieniec z nadzieniem migdałowo-żurawinowym

przygotowanie:

W rondelku podgrzewam mleko z masłem i cukrem do rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia.

Do rondelka wrzucam drożdże, mieszam aż się rozpuszczą i odstawiam na 5 minut.

Mąkę, sól i kardamon mieszam ze sobą, dodaję jajko i wyrabiam hakiem w robocie kuchennym (lub ręcznie), dodaję stopniowo masę mleczną z drożdżami. Wyrabiam, aż ciasto będzie idealnie gładkie i lekko wilgotne. Odkładam ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

W tym czasie przygotowuję nadzienie: ubijam masło z cukrem i cynamonem na gładką masę, dodaję skórki z pomarańczy, mielone migdały i mieszam. Na koniec dodaję płatki migdałów i żurawinę.

Po wyrośnięciu, ciasto lekko wyrabiam i rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach ok. 25 x 45 cm. Nadzienie rozsmarowuję na cieście i zawijam roladę. Końcówki odcinam. Przekładam całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zwijam w okrąg. Ostrym nożem robię ok. 12 nacięć z zewnętrznej strony rolady. Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Piekarnik rozgrzewam do 190oC, wstawiam ciasto i piekę „góra dół” 25 minut.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie robię lukier, łącząc mleko z cukrem pudrem. Polewam ciasto lukrem (ciasto kładę na kratkę do pieczenia a pod spód wykładam papier do pieczenia, aby spływający lukier nie zabrudził nam blatu). Na wierzch układam kilka suszonych żurawin. wieniec z nadzieniem migdałowo-żurawinowym

One thought on “Wieniec z nadzieniem migdałowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *