Udka z kurczaka dijon

Przepis z kuchni francuskiej z dodatkiem najsłynniejszej francuskiej musztardy dijon. Bardzo wyraźny, ostry smak, soczyste udka, kremowy sos. Polecam do ryżu, kuskusu lub chleba (jest dużo sosu do maczania).

udka z kurczaka dijon

Udka z kurczaka dijon

przepis z Food and Wine

składniki:

  • 8-10 udek z kurczaka (pałki)
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki estragonu
  • 3-4 łyżki śmietanki
  • 2-3 łyżki musztardy dijon
  • 400ml bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • olej

przygotowanie:

Udka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem. Obsmażam na oleju, aż będą rumiane ze wszystkich stron. Dodaję posiekaną cebulę, czosnek i duszę kilka minut.
Zalewam całość bulionem, dodaję estragon i kolendrę. Przykrywam i duszę mięso ok. 1 godzinę na małym ogniu. Na koniec dodaję śmietankę wymieszaną z musztardą, chwilkę gotuję aby wszystko się dobrze połączyło. Podaję z ryżem lub kuskusem.

udka z kurczaka dijon

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

4 komentarze

  • kate 16 listopada 2015 at 20:15

    a gdzie musztarda w przepisie? 🙂

    Reply
    • shabbyeat 16 listopada 2015 at 20:48

      Jak to się dzieje, że człowiek czyta, sprawdza i nie widzi. Dzięki, poprawione 🙂

      Reply
  • Lena 21 listopada 2015 at 18:57

    A jakiej śmietanki? Słodkiej 30% czy 18%?

    Reply
    • shabbyeat 22 listopada 2015 at 10:19

      Dowolnie, jednak musi to być śmietanka z kartonu UHT, nie gęsta z kubeczka.

      Reply

Odpowiedz na „LenaCancel Reply