Toskańska panzanella

Kolejna rewelacyjna propozycja na letni piknik. Sałatka prosto z Toskanii, aromatyczna, świeża i bardzo smaczna. Cudowne letnie pomidory, chrupiące grzanki i mnóstwo ziół to recepta na pyszną sałatkę pomidorowo-chlebową (panzanella).

toskańska panzanella

Toskańska panzanella

(zainspirowana przepisem na Chilli, czosnek i oliwa)

składniki:

  • 2 bułeczki ciabaty
  • 4 pomidory (u mnie 2 czerwone i 2  żółte)
  • 16 pomidorków koktajlowych (żółte i czerwone)
  • 2 gałązki oregano
  • 2 gałązki rozmarynu
  • listki z małego pęczka bazylii
  • 200g papryki pieczonej (ze słoika)
  • 1 łyżka kaparów
  • 20g anchois z oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • parmezan

przygotowanie:

Chleb kroję w kostkę o grubości 2 cm. Siekam świeże oregano i rozmaryn.

Pokrojony chleb układam na blasze, posypuję ziołami, solą i polewam oliwą. Mieszam rękami i wstawiam na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 200oC.

Kapary, anchois, ¾ bazylii i paprykę siekam na drobno.

Pomidory kroję w dużą kostkę, dodaję wyciśnięty czosnek, posiekane kapary, anchois, bazylię i paprykę oraz grzanki.

Wszystko mieszam palcami. Doprawiam oliwą, solą i pieprzem. Na wierz posypuję bazylię i starty parmezan.

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment