Tortilla z kurczakiem

Czasem kupuję placki tortilli, aby mieć na “wszelki wypadek” pomysł na obiad. Tym razem jednak tortille kupiłam celowo, bo bardzo lubię danie typu wrap. Możliwości nadziania tortilli jest wiele, ja dziś prezentuję obiadową wersję, czyli tortilla z kurczakiem, świeżymi warzywami i sosem czosnkowym.

tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem

składniki na 4 wrapy:

  • 4 placki pszenne
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 10 żółtych pomidorków cherry
  • pół papryki czerwonej
  • szpinak świeży
  • ser żółty

 

marynata do kurczaka:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Piersi z kurczaka rozbijam tłuczkiem i zanurzam w marynacie (wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszam), wstawiam do lodówki na godzinę, po tym czasie grilluję po 4 minuty z obu stron i kroję w paski.

Pomidora i paprykę kroję w kostkę, pomidorki cherry na pół lub na ćwiartki. Ser kroję w słupki.

Składniki na sos dokładnie mieszam.

Placki podgrzewam z obu stron na patelni (najlepiej do naleśników). Na ciepłego placka smaruję sos, nakładam liście szpinaku, warzywa, mięso i ser. Polewam na wierzchu sosem i zawijam.

tortilla z kurczakiem

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *