Tort bezowy z krówkami

Zapraszam na tort bezowy z krówkami. Prawdziwe szaleństwo! Lekko cynamonowa krucha beza, krem z mascarpone, masa krówkowa i pokruszone krówki… nic dodać nic ująć. Niebo w gębie!

tort bezowy z krówkami

Tort bezowy z krówkami

składniki:

beza:

  • 6 białek
  • 250g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cynamonu

krem:

  • 500g mascarpone
  • 100ml śmietanki 18% lub 30%
  • 2 łyżki cukru pudru

dodatki:

  • masa krówkowa o dowolnym smaku (u mnie czekoladowa)
  • ok. 10 kruchych krówek

przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 180oC.

Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas mieszając, dodaję ocet, mąkę i cynamon. Miksuję masę aż wszystko dokładnie się wymiesza.

Na blachę wykładam papier do pieczenia, odrysowuję 2 koła o średnicy ok. 22-25 cm. Na odrysowane koła wykładam masę białkową formując nierównomierny kształt.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130oC. Bezę piekę 90 minut (będzie idealnie sucha i krucha) . Po upieczeniu studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Najlepiej upiec bezę dzień wcześniej.

Na godzinę przed podaniem ucieram mascarpone z cukrem pudrem i śmietanką. Wykładam masę na bezę. Na krem wylewam masę krówkową i układam pokruszone krówki. Przykrywam drugą bezą.

Odstawiam do lodówki do schłodzenia. Bezę kroję bardzo ostrym nożem.

Z pewnością tort bezowy z krówkami będzie smakował każdemu łasuchowi.

tort bezowy z krówkami

tort bezowy z krówkami

tort bezowy z krówkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *