Tort bezowy z kremem pomarańczowym

I znowu nadarzyła się okazja do przygotowania uroczystego deseru – tortu bezowego. Tym razem wersja z kremem pomarańczowym – z dodatkiem likieru Contreau i konfitury z pomarańczy. Wypróbujcie koniecznie!

Tort bezowy z kremem pomarańczowym

Tort bezowy z kremem pomarańczowym

składniki:

beza:

  • 5 białek
  • 220g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego

krem:

  • 750g mascarpone
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru Cointreau

dodatki:

  • plastry pomarańczy
  • 200g konfitury pomarańczowej

przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 180oC.

Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas mieszając, dodaję ocet i mąkę. Miksuję, aż wszystko dokładnie się połączy.

Na blachę wykładam papier do pieczenia, odrysowuję 2 koła o średnicy 25 cm. Na odrysowane koła wykładam sztywną masę białkową formując nierównomierny kształt.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130oC. Bezę piekę 90 minut, aż będzie całkowicie krucha. Po upieczeniu studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Najlepiej upiec bezę dzień wcześniej.

Na godzinę przed podaniem ucieram mascarpone z cukrem pudrem, żółtkiem i likierem. Gdy masa będzie gotowa, dodaję 3 łyżki konfitury i mieszam łopatką silikonową.

Spód bezy smaruję od góry pozostałą konfiturą, wykładam krem i przykrywam drugą bezą.

Odstawiam do lodówki do schłodzenia.

Tuż przed podaniem gotowy tort bezowy przystrajam pomarańczami.

Tort bezowy z kremem pomarańczowym

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • gin 19 grudnia 2013 at 18:47

    Mniam, bardzo mi się takie połączenie podoba 🙂

    Reply

Leave a Comment