Tort bezowy Pavlova

Dotychczas torty bezowe kojarzyły mi się wyłącznie z drogimi restauracjami i cukierniami. Zazwyczaj trafiałam na puszystą i kruchą bezę, choć zdarzyło się również, że dostałam coś co przypominało gruby styropian (u słynnej restauratorki znanej z telewizji). Przygody z bezą były różne, dlatego też postanowiłam podjąć wyzwanie i zrobić bezę sama. Muszę przyznać, że smakowała wspaniale. Myślę, że od teraz będę częściej serwować bezę na swoim stole.

tort bezowy Pavlova

Tort bezowy Pavlova

składniki:

beza:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki octu

krem:

  • 100g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki

na wierzch:

  • owoce sezonowe
  • listki mięty

przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 180oC.

Białka ubijam na sztywno z solą, dodaje stopniowo cukier cały czas mieszając, dodaję ocet i mąkę. Miksuję masę aż będzie sztywna i błyszcząca.

Na blachę wykładam papier do pieczenia, odrysowuję koło o średnicy ok. 22-25 cm. Na ten kształt wykładam masę białkową formując nierównomierny kształt.

Wstawiam do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach zmniejszam temperaturę do 130oC. Bezę piekę (szuszę) 70 minut. Studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Najlepiej bezę upiec dzień wcześniej.

Na godzinę przed podaniem ubijam śmietanę, dodaje mascarpone, układam krem na bezę. Dekoruję owocami i listkami mięty. Odstawiam do lodówki do schłodzenia.


tort bezowy Pavlova

tort bezowy Pavlova

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

6 komentarzy

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *