Tiramisu

I znowu kulinarnie powędrowałam do Włoch. Tym razem klasyczne tiramisu, czyli deser z biszkoptami, kawą i mascarpone. Piękna, prosta i pyszna kompozycja.

tiramisu11

Tiramisu

składniki na 4 porcje:

  • ok. 14 biszkoptów (do szklanek najlepiej okrągłe)
  • 80ml kawy
  • 40ml amaretto

krem:

  • 500g mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru

na wierzch:

  • kakao
  • listki mięty

tiramisu21

przygotowanie:

Żółtka ucieram z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaję mascarpone i kremówkę. Dokładnie mieszam.

Biszkopty zamaczam ok. 4 sekundy w kawie z amaretto i układam do szklanek.

Na jedną warstwę biszkoptów wykładam krem, następnie biszkopty i znowu krem. Na wierzch posypuję kakao. Dekoruję świeżą miętą.

Odstawiam do lodówki na min. 1 godzinę.

tiramisu31

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *