Tiramisu z Baileys’em

Propozycja w sam raz na romantyczny deser w Walentynkowy wieczór. Słodkie, alkoholowe tiramisu z Baileys’em i z wiśniami. Coś pysznego i bardzo prostego. Również do wykonania przez osoby nieobdarzone talentem kulinarnym. Do tego deseru potrzebujemy kruche ciasteczka, konfiturę wiśniową, mascarpone i odrobinę pysznego Baileys’a.

tiramisu z baileys'em

Tiramisu z Baileys’em

składniki na 4 porcje:

  • 120g korzennych kruchych ciasteczek (lub maślane kruche)
  • konfitura wiśniowa / wiśnie z nalewki
  • kawałek gorzkiej czekolady

krem:

  • 400g mascarpone
  • 100 ml Baileys’a
  • 1 żółtko

przygotowanie:

Mascarpone miksuję z alkoholem i żółtkiem. Dokładnie mieszam.

Ciasteczka rozkruszam. Połowę układam na dno szklanek.

Na ciasteczka wykładam krem, następnie resztę ciasteczek, wiśnie i znowu krem. Na wierzch posypuję startą gorzką czekoladę.

Odstawiam do lodówki na min. 1 godzinę.

tiramisu z baileys'em

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

4 komentarze

  • mkozlowska 12 lutego 2014 at 09:45

    Pyyycha!! Wygląda przepięknie, a pewnie takie smakowite

    Reply
  • Mika z FoodCookLove 12 lutego 2014 at 12:15

    Przepis do wypróbowania natychmiastowego! 🙂 Uwielbiam Baileys’a i uwielbiam tiramisu – połączenie idealne! Wyglądają tak pięknie, że aż chce się zjeść monitor 😉

    Reply
  • kasia 12 lutego 2014 at 14:30

    Najpyszniejsze rzeczy polaczone w jednym deserze! Poprosze!

    Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
    Kasia – lejdi-of-the-house.bloog.pl

    Reply

Leave a Comment