Tatar z łososia i awokado

Niebo w gębie, a raczej na talerzu. Ja takim tatarem zaskoczyłam moich gości na Wielkanoc, ale okazji do zrobienia tej wspaniałej przystawki jest wiele. Koniecznie przygotujcie na romantyczną kolację, rodzinne przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi.

tatar z łososia

Tatar z łososia i awokado

składniki 4-5porcji:

tatar:

  • 300g łososia wędzonego na zimno (w kawałku, bez skóry)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 dymka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

górna warstwa:

  • pół awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny

przygotowanie:

Łososia, ogórka i dymkę kroję w kosteczkę.

W misce mieszam wszystkie składniki na tatara, doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Odstawiam do lodówki na min. 30 minut.

Przed samym podaniem obieram awokado, kroję w kostkę i polewam sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Przy pomocy pierścienia układam na talerzu najpierw tatara a na wierzch awokado.

tatar z łososia

4 thoughts on “Tatar z łososia i awokado

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *