Tatar z łososia i awokado

Niebo w gębie, a raczej na talerzu. Ja takim tatarem zaskoczyłam moich gości na Wielkanoc, ale okazji do zrobienia tej wspaniałej przystawki jest wiele. Koniecznie przygotujcie na romantyczną kolację, rodzinne przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi.

tatar z łososia

Tatar z łososia i awokado

składniki 4-5porcji:

tatar:

  • 300g łososia wędzonego na zimno (w kawałku, bez skóry)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 dymka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

górna warstwa:

  • pół awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny

przygotowanie:

Łososia, ogórka i dymkę kroję w kosteczkę.

W misce mieszam wszystkie składniki na tatara, doprawiam ewentualnie solą i pieprzem. Odstawiam do lodówki na min. 30 minut.

Przed samym podaniem obieram awokado, kroję w kostkę i polewam sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Przy pomocy pierścienia układam na talerzu najpierw tatara a na wierzch awokado.

tatar z łososia

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

4 komentarze

  • Asia 26 kwietnia 2013 at 20:31

    O, to ciekawe! Nie lubię zwykłego tatara, bo jakoś mnie przeraża surowe mięso, ale taki rybny chętnie bym zjadła 🙂

    Reply
  • Spiżarnia smaków 10 czerwca 2013 at 22:22

    Ciekawe jak smakuje tatar z dodatkiem awokado 🙂

    Reply
  • chochlik-reims 10 czerwca 2013 at 22:23

    Pięknie podane 🙂

    Reply
  • shabbyeat 11 czerwca 2013 at 21:41

    Smakuje wyśmienicie, spróbujcie koniecznie!

    Reply

Leave a Comment