Tatar wołowy

Święta i Sylwester zbliżają się wielkimi krokami. Mam dla Was wytworną propozycję na świąteczny lub sylwestrowy stół – tatar wołowy (befsztyk tatarski) podany z jajkiem przepiórczym, grzybkami marynowanymi, cebulką i ogórkiem kiszonym. Tatar wołowy to nic innego jak wysokogatunkowa wołowina mielona bądź siekana z dodatkiem żółtka oraz wielu przypraw. Wspaniała polska przystawka, elegancko podana zachwyci każdego gościa na uroczystym przyjęciu. Tatar można podać każdemu na osobnym talerzu lub wymieszać wszystkie składniki i podać na małych kawałkach chleba jako przekąski. Smacznego!

tatar wołowy

Tatar wołowy – befsztyk tatarski

składniki:

  • 0,5 kg mielonej polędwicy wołowej / ligawy
  • 1 żółtko kurze
  • 4-5 żółtka przepiórcze (do podania na każdą porcję)
  • 1 łyżka sosu worcestershire (lub maggi)
  • 1 mała cebula
  • kilka grzybów marynowanych
  • 2 ogórki kiszone
  • chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

przygotowanie:

Mięso mieszam z żółtkiem kurzym, olejem, sosem i doprawiam solą, pieprzem i chili. Mieszam dokładnie, doprawiam jeśli potrzeba.

Cebulę, grzybki i ogórka kroję w kosteczkę.

Tatara formuję za pomocą pierścienia.

Żółtka przepiórcze podaję w połówce skorupki na wierzchu mięsa. Dodatki układam dookoła.

tatar-wołowy

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment