Tarta ze szparagami i łososiem

Trzeba korzystać z dobrodziejstw sezonowych zatem czas na pyszną tartę ze szparagami i łososiem wędzonym z dużą ilością koperku. Wiosenna, zdrowa propozycja, bo w cieście nie ma masła a większość mąki pszennej zastąpiłam orkiszową (zdrowszą odmianą mąki pszennej).

Tarta ze szparagami i łososiem

składniki:

  • 200g mąki orkiszowej
  • 30g mąki pszennej
  • 200g jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

farsz:

  • 200g łososia wędzonego
  • 10-12 szparagów zielonych
  • 3-4 łyżki siekanego koperku
  • 3 jajka
  • 100ml mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowe

przygotowanie:

Ciasto zagniatam z podanych składników i odkładam do lodówki na 30 minut. 

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. 

Gotowe ciasto rozwałkowuję na kształt formy. Nakłuwam widelcem spód i wstawiam na 10 minut do piekarnika. 

Na lekko ostudzone ciasto wykładam kawałki łososia, szparagi. Mleko, jajka, koperek i przyprawy dokładnie mieszam rózgą i zalewam tartę.

Wstawiam do piekarnika na 30 minut. 

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *