Tarta ze szparagami i papryką

Kolejna odsłona szparagów. Tym razem na kruchym cieście, tarta ze szparagami i papryką grillowaną. Na wierzchu posypana płatkami migdałów. Fajna propozycja na spotkanie ze znajomymi, piknik lub obiadokolację.

tarta ze szparagami i papryką

Tarta ze szparagami i papryką grillowaną

składniki:

ciasto:

  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • woda (gdy będzie taka potrzeba)

farsz:

  • 10 szparagów
  • 4 papryki grillowane (ja używam ze słoiczka)
  • garść płatków migdałowych
  • 3 łyżki startego parmezanu lub 60g sera pleśniowego

masa jajeczna:

  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 200ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 tarta ze szparagami i papryką

przygotowanie:

Mąkę i sól łączę z masłem, aż powstanie sypka kruszonka, dodaję jajko, wyrabiam. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody lub podsypuję mąką. Ciasto powinno być gładkie i delikatne. Zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut.

Ze szparagów odłamuję zdrewniałe końcówki, szparagi gotuję ok. 4 minuty. Papryki kroję w kostkę.

Ciasto rozwałkowuję układam do prostokątnej formy, nakłuwam widelcem i odkładam znowu do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie przygotowuję masę jajeczną. Roztrzepuję jajka, śmietankę i przyprawiam solą, pieprzem i gałką.

Rozgrzewam piekarnik do 190oC.

Na ciasto układam papier do pieczenia i obciążam fasolką, aby w czasie pieczenia nie zrobiły się bąble. Piekę 20 minut, po czym zdejmuję fasolkę i dopiekam jeszcze 10 minut.

Na upieczony, lekko wystudzony spód wykładam paprykę, posypuję połową migdałów. Zalewam masą jajeczną. Posypuję serem, układam szparagi główkami na przemian i posypuję płatkami migdałowymi.

Piekę 30 minut „góra-dół”.

tarta ze szparagami

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *