Tarta ze śliwkami i migdałami

Uwielbiam desery ze śliwkami, powidła, knedle i inne śliwkowe pyszności. Teraz zdecydowałam się na tartę (bo też uwielbiam tarty) z kremowym nadzieniem z mascarpone oraz śliwkami posypanymi płatkami migdałowymi i cynamonem. Musicie spróbować!

tarta ze śliwkami i migdałami

Tarta ze śliwkami i migdałami

składniki:

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 120g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko

 

krem:

  • 250g mascarpone
  • 200ml mleka skondensowanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru

 

na wierzch:

  • ok. 16 śliwek węgierek
  • garść płatków migdałowych
  • cynamon

przygotowanie:

Zimne masło kroję w kostkę i ucieram je w robocie kuchennym z mąką i cukrem.

Gdy powstanie sypka kruszonka dodaję jajko. Wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto. Owijam je folią i wkładam do lodówki na min. 30 minut.

Rozgrzewam piekarnik do 190oC.

Wyjmuję ciasto z lodówki i rozwałkowuję na kształt formy, wykładam formę. Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam papierem do pieczenia i obciążam fasolą.

Piekę 15 minut, po czym zdejmuję fasolę z papierem i dopiekam jeszcze 7-8minut.

Wszystkie składniki kremu miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.

Śliwki przekrajam na pół i wyjmuję pestkę.

Na ostudzone ciasto wylewam krem, układam śliwki, posypuję płatki migdałowe i cynamon.

Całość wstawiam do piekarnika i piekę 30 minut.

Tarta ze śliwkami i migdałami gotowa do podania (najlepiej po wystudzeniu).

tarta ze śliwkami i migdałami

 

tarta ze śliwkami i migdałami

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

3 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *