Tarta z malinami i białą czekoladą

Do połączenia białej czekolady z malinami chyba nikogo nie trzeba przekonywać, dlatego zróbcie koniecznie w domu taką tartę. Spontaniczny pomysł na pyszny deser okazał się strzałem w “10”.

tarta z malinami i białą czekoladą

Tarta z malinami i białą czekoladą

składniki:

ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 140g masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko

 

krem:

  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 250g mascarpone
  • 50ml kremówki

 

na wierzch:

  • pół opakowania malin
  • cukier puder

tarta z malinami i białą czekoladą

przygotowanie:

Zimne masło kroję w kostkę i ucieram je w robocie kuchennym z mąką, cukrem i kakao.

Gdy powstanie sypka kruszonka dodaję jajko. Wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto. Owijam je folią i wkładam do lodówki na min. 30 minut.

Rozgrzewam piekarnik do 220oC.

Wyjmuję ciasto z lodówki i lekko wyrabiam, rozwałkowuję na kształt formy o średnicy 25cm, wykładam formę. Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam papierem do pieczenia i obciążam fasolą.

Piekę 15 minut, po czym zdejmuję fasolę z papierem i dopiekam jeszcze 7-8minut.

Czekoladę rozpuszczam z kremówką w kąpieli wodnej lub w rondelku na małym ogniu ciągle mieszając.

Do rozpuszczonej czekolady dodaję mascarpone i mieszam na jednolitą masę.

Na ostudzone ciasto wylewam krem czekoladowy i dekoruję malinami.

Całość wstawiam do lodówki na min. 2 godziny.

Przed podaniem oprószam ciasto cukrem  pudrem.

tarta z malinami i białą czekoladą tarta z malinami i białą czekoladą

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

9 komentarzy

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *