Tarta z malinami i białą czekoladą

Do połączenia białej czekolady z malinami chyba nikogo nie trzeba przekonywać, dlatego zróbcie koniecznie w domu taką tartę. Spontaniczny pomysł na pyszny deser okazał się strzałem w „10”.

tarta z malinami i białą czekoladą

Tarta z malinami i białą czekoladą

składniki:

ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 140g masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko

krem:

  • 3 tabliczki białej czekolady
  • 250g mascarpone
  • 50ml kremówki

na wierzch:

  • pół opakowania malin
  • cukier puder

tarta z malinami i białą czekoladą

przygotowanie:

Zimne masło kroję w kostkę i ucieram je w robocie kuchennym z mąką, cukrem i kakao.

Gdy powstanie sypka kruszonka dodaję jajko. Wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto. Owijam je folią i wkładam do lodówki na min. 30 minut.

Rozgrzewam piekarnik do 220oC.

Wyjmuję ciasto z lodówki i lekko wyrabiam, rozwałkowuję na kształt formy o średnicy 25cm, wykładam formę. Ciasto nakłuwam widelcem, przykrywam papierem do pieczenia i obciążam fasolą.

Piekę 15 minut, po czym zdejmuję fasolę z papierem i dopiekam jeszcze 7-8minut.

Czekoladę rozpuszczam z kremówką w kąpieli wodnej lub w rondelku na małym ogniu ciągle mieszając.

Do rozpuszczonej czekolady dodaję mascarpone i mieszam na jednolitą masę.

Na ostudzone ciasto wylewam krem czekoladowy i dekoruję malinami.

Całość wstawiam do lodówki na min. 2 godziny.

Przed podaniem oprószam ciasto cukrem  pudrem.

tarta z malinami i białą czekoladą tarta z malinami i białą czekoladą

9 thoughts on “Tarta z malinami i białą czekoladą

  1. Właśnie wsadziłem ją na 2h do lodówki, zostało mi trochę ciasta(więc zamroziłem) i trochę masy z białej czekolady(więc zjadłem:P), fajnie gdybyś następnym razem podawał/a rozmiar formy dla której przewidziane są składniki 🙂 Moja masa z białej czekolady była bardziej płynna niż ta na zdjęciu, ale mam nadzieje, że stężeje w lodówce, pozdrawiam 🙂

    • Słuszna uwaga jeśli chodzi o rozmiar formy. Ta forma miała 25cm. Mi zazwyczaj też zostaje odrobina ciasta, to zależy jak grubo wyłożę formę. A masa z pewnością stężeje, jest w niej czekolada i tłusty serek. Będzie dobrze 🙂 Smacznego!

  2. Tartę włożyłem na noc do lodówki, rano sprawdziłem – masa już stężała, była bardzo ładna, nie tak ładna jak Twoja na zdjęciach, ale moja również zachęcała do bycia zjedzoną 😀 Pojechałem do szkoły, wróciłem i już pół tarty było zjedzone, teraz została ćwiartka, jest naprawdę bardzo pyszna, ciasto ma kakaowy smak i jest idealnie kruche, masa z białej czekolady jest bardzo słodka( mi to pasuje bo lubię słodkości), ale smak idealnie harmonizują maliny zerwane prosto z krzaczka, które są słodkie i jednocześnie leciutko kwaskowe:) Więc polecam przepis czytelnikom – sprawdzone 😛

  3. Do jakiej wysokości „naciągnęłaś” ciasto na formie, że wyszło takie piękne i równe na brzegach? Moje niestety zawsze bardzo zjeżdża po bokach foremki 🙁

    • zawsze zostawiam jakieś 3-4 cm brzegu i obcięłam nożem żeby było równo. Ciasto musi być też w miarę równej grubości w całej formie to wtedy równomiernie się kurczy.
      🙂

      • posłuchałam się i zrobiłam dokładnie tak samo i wyszło genialnie! ciasto wychodzi mało słodkie, masa bardzo a razem dają przepyszny deser 🙂 musi się tylko długo chłodzić.
        na pewno nie ostatni raz będę robić tartę z malinami i białą czekoladą z tego przepisu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *