Tarta z łososiem i serem camembert

Znowu mnie naszło na tartę. Tym razem mniej spotykane połączenie – łosoś z serem camembert i kaparami. Do ciasta dodałam odrobinę siekanego koperku, co nadało mu dużo aromatu. Wspaniały, sprawdzony przepis na kruche ciasto i przepyszny farsz. Smacznego!

tarta z łososiem i serem camembert

Tarta z łososiem i serem camembert

składniki:

ciasto:

  • 120g mąki pszennej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125g zimnego masła
  • 1 łyżeczka siekanego koperku
  • szczypta soli
  • 1 jajko

farsz:

  • 250 g łososia wędzonego na ciepło
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 ser camembert

masa jajeczna:

  • 150 ml kremówki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • sól, pieprz

tarta z łososiem i serem camembert

przygotowanie:

W robocie kuchennym łączę mąkę, sól i zimne masło, wyrabiam odpowiednią końcówką, aż powstanie sypka kruszonka, dodaję koperek, a następnie stopniowo jajko, wyrabiam, w zależności od potrzeby dolewam odrobinę wody lub dosypuję mąkę. Gdy ciasto będzie jednolite, zawijam w folię i odkładam do lodówki na ok. pół godziny.

Ciasto rozwałkowuję i wkładam do tortownicy o średnicy 25 cm i nakłuwam widelcem. Odstawiam jeszcze na 15 minut do lodówki.

Nagrzewam piekarnik do 200o C.

Na wierzch ciasta wykładam papier do pieczenia i przygniatam fasolą. Piekę „góra-dół” ok. 15 minut, następnie zdejmuję fasolę i papier i dopiekam jeszcze ok. 8 minut.

Przygotowanie masy jajecznej: jajka roztrzepuję trzepaczką, łączę ze śmietanką, koperkiem, solą i pieprzem.

Gdy ciasto będzie gotowe, odstawiam je na kilka minut do przestygnięcia. Następnie wykładam podzielonego widelcem łososia, kapary i pokrojony ser, zalewam masą jajeczną.

Wstawiam do piekarnika na ok. 25 minut. Na ostatnie 3-4 minuty przypiekam mocno z góry.

tarta z łososiem i serem camembert

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

5 komentarzy

  • Kasia 17 października 2013 at 10:42

    Super tarta, już dostałam slinotoku. Uwielbiam takie połaczenia smakowe.
    Na pewno ją przygotuję. Dziękuje za przepis.

    Reply
  • jula 24 października 2013 at 16:56

    mniam, mniam i jeszcze raz mniam!

    Reply
  • gel 15 października 2014 at 23:46

    Wyszła mi bardzo dobra tarta mimo że ciasto tylko ze zwykłej mąki (nie miałam pełnoziarnistej), musiałm dolać wody. Ciasta jest dość dużo, a ponieważ moja blaszka to 24cm, zrobiłam też mini tartę, ale niezależnie od tego masy śmietanowo-jajecznej było za mało i dorobiłam. Polecam.

    Reply
    • shabbyeat 16 października 2014 at 09:26

      ciasta faktycznie jest dużo, ale ja uwielbiam chrupać te wystające brzegi. dzięki!

      Reply
      • gel 28 października 2014 at 12:35

        Zrobiłam drugi raz, tym razem zaopatrzyłam się w mąkę pełnoziarnistą – nie musiałam niczego dodawać (ani wody ani mąki), Wyszło super, ciasto z mąką pełnoziarnistą jest faktycznie chrupiące i nadal dużo:) mini tarty też są fajne:) i masy jajecznej dałam znów połowę więcej. Bardzo fajne danie na imprezę.

        Reply

Leave a Comment