Tarta z łososiem i serem camembert

Znowu mnie naszło na tartę. Tym razem mniej spotykane połączenie – łosoś z serem camembert i kaparami. Do ciasta dodałam odrobinę siekanego koperku, co nadało mu dużo aromatu. Wspaniały, sprawdzony przepis na kruche ciasto i przepyszny farsz. Smacznego!

tarta z łososiem i serem camembert

Tarta z łososiem i serem camembert

składniki:

ciasto:

  • 120g mąki pszennej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125g zimnego masła
  • 1 łyżeczka siekanego koperku
  • szczypta soli
  • 1 jajko

farsz:

  • 250 g łososia wędzonego na ciepło
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 ser camembert

masa jajeczna:

  • 150 ml kremówki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • sól, pieprz

tarta z łososiem i serem camembert

przygotowanie:

W robocie kuchennym łączę mąkę, sól i zimne masło, wyrabiam odpowiednią końcówką, aż powstanie sypka kruszonka, dodaję koperek, a następnie stopniowo jajko, wyrabiam, w zależności od potrzeby dolewam odrobinę wody lub dosypuję mąkę. Gdy ciasto będzie jednolite, zawijam w folię i odkładam do lodówki na ok. pół godziny.

Ciasto rozwałkowuję i wkładam do tortownicy o średnicy 25 cm i nakłuwam widelcem. Odstawiam jeszcze na 15 minut do lodówki.

Nagrzewam piekarnik do 200o C.

Na wierzch ciasta wykładam papier do pieczenia i przygniatam fasolą. Piekę „góra-dół” ok. 15 minut, następnie zdejmuję fasolę i papier i dopiekam jeszcze ok. 8 minut.

Przygotowanie masy jajecznej: jajka roztrzepuję trzepaczką, łączę ze śmietanką, koperkiem, solą i pieprzem.

Gdy ciasto będzie gotowe, odstawiam je na kilka minut do przestygnięcia. Następnie wykładam podzielonego widelcem łososia, kapary i pokrojony ser, zalewam masą jajeczną.

Wstawiam do piekarnika na ok. 25 minut. Na ostatnie 3-4 minuty przypiekam mocno z góry.

tarta z łososiem i serem camembert

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

5 komentarzy

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *