Tarta z łososiem i szpinakiem

I znowu pyszna tarta. Najbardziej ulubione połączenie mojego męża, czyli łosoś, szpinak, feta i beszamel. Obydwoje uwielbiamy tarty, więc często u nas bywają na obiad. Niech i u Was zagoszczą na stole!

tarta z łososiem i szpinakiem

Tarta z łososiem i szpinakiem

składniki:

ciasto:

  • 120g mąki pszennej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125g zimnego masła
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • szczypta soli
  • 1 jajko

farsz:

  • 150 g łososia wędzonego na ciepło
  • 500g szpinaku w liściach (mrożonego)
  • 80g sera feta

beszamel:

  • 50g masła
  • 2 ½ łyżki mąki
  • 350ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

przygotowanie:

W robocie kuchennym łączę mąkę, sól i zimne masło, wyrabiam odpowiednią końcówką, aż powstanie sypka kruszonka, dodaję koperek, a następnie stopniowo jajko, wyrabiam, w zależności od potrzeby dolewam odrobinę wody lub dosypuję mąkę. Gdy ciasto będzie jednolite, zawijam w folię i odkładam do lodówki na ok. pół godziny.

Ciasto rozwałkowuję i wkładam do tortownicy o średnicy 25 cm i nakłuwam widelcem. Odstawiam jeszcze na 15 minut do lodówki.

Nagrzewam piekarnik na 200o C.

Na wierzch ciasta wykładam papier do pieczenia i przygniatam fasolą. Piekę „góra-dół” ok. 18 minut, następnie zdejmuję fasolę i papier i dopiekam jeszcze ok. 8 -10 minut.

Szpinak rozmrażam na patelni, doprawiam solą, odstawiam do ostygnięcia. Łososia dzielę widelcem na drobne kawałki.

Gdy ciasto będzie gotowe, odstawiam je na kilka minut do przestygnięcia.

Na ciasto wykładam szpinak, łososia i fetę pokruszoną na kawałki.

W rondlu rozgrzewam masło, dodaję stopniowo mąkę i szybko mieszam trzepaczką. Gdy mąka połączy się z masłem dodaję stopniowo mleko energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i gałką. Beszamel powinien być aksamitny. Zalewam nim tartę.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 2000C na ok. 25 minut. Na ostatnie 5 minut przypiekam mocno z góry.

tarta z łososiem i szpinakiem

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

3 komentarze

  • jula 6 listopada 2013 at 10:32

    najlepsza!

    Reply
  • Incia 22 lutego 2014 at 18:43

    Hm….wyglada przepysznie 🙂 A ile koperku powinnam dodac do ciasta?

    Reply
  • shabbyeat 23 lutego 2014 at 07:35

    Dobre pytanie 🙂 2 łyżki siekanego koperku będzie w sam raz 🙂 dzięki!

    Reply

Leave a Comment