Tarta z truskawkami i kremem waniliowym

Wspaniała propozycja na Dzień Dziecka, urodziny, spotkanie z przyjaciółmi lub po prostu na pyszny deser w letni dzień. Delikatnie słodki creme patisserie z lekko kwaśnymi truskawkami to wyśmienite połączenie. Polecam! tarta z truskawkami i kremem waniliowym

 

Tarta z truskawkami i kremem waniliowym

składniki:

  • 0,5 kg truskawek
  • garść płatków migdałowych
  • listki świeżej mięty (do dekoracji)

ciasto:

  • 125g mąki pszennej
  • 140g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

creme patisserie waniliowy:

  • 250 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50g cukru pudru
  • 20g mąki pszennej
  • pół laski wanilii

przygotowanie:

W robocie kuchennym miksuję mąkę i cukier z masłem, aż powstanie sypka kruszonka, dodaję jajko, wyrabiam. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody lub podsypuję mąką. Ciasto powinno być gładkie i delikatne. Zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzewam do 200oC.

Ciasto wyjmuję z lodówki, rozwałkowuję na kształt formy (u mnie prostokątna), wykładam formę, nakłuwam ciasto widelcem i odstawiam ponownie do lodówki na 20 minut.

Ciasto wyjmuję, wykładam papierem do pieczenia, obciążam fasolą i piekę 20 minut. Zdejmuję fasolę z papierem i dopiekam jeszcze ok. 7 minut, aż ciasto zrobi się złote.

przygotowanie kremu:

Laskę wanilii kroję na pół wzdłuż i wyskrobuję ziarenka. Mleko wlewam do rondelka, dodaję laskę i ziarenka. Zagotowuję, zdejmuję z gazu i wyjmuję laskę wanilii.

Żółtka ucieram z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę.

Do masy dolewam delikatnym strumieniem mleko cały czas mieszając.

Na koniec dodaję mąkę i ponownie miksuję na gładką masę.

Całość podgrzewam na wolnym ogniu w rondelku z grubym dnem, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Trwa to około 20-25 minut.

Gotowy krem wylewam na ostudzone ciasto.

Truskawki kroję na pół lub w plasterki i układam dowolnie na cieście. Pomiędzy posypuję płatki migdałów. Schładzam w lodówce co najmniej 2-3 godziny.

Tuż przed podaniem przystrajam listkami mięty.

tarta z truskawkami i kremem waniliowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *