Tarta z jabłkami na ciastkach Speculoos

I wreszcie jest deser. Ciasteczka Speculoos są rewelacyjne, słodko-słone, karmelowe. Uwielbiam je chrupać do kawy lub herbaty. Wpadłam jednak na pomysł, aby zrobić z nich spód do kwaśnych jabłek, orzechów i rodzynek. Wyszło wyśmienicie. Spróbujcie!

tarta z jabłkami na ciastkach speculoos

Tarta z jabłkami na ciastkach Speculoos

składniki:

  • 4-5 kwaśnych jabłek
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 2 łyżki masła
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek

spód:

  • 250g ciasteczek Speculoos
  • 60g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko

przygotowanie:

Ciastka rozdrabniam na sypką kruszonkę, dodaję ostudzone masło i jajko, wyrabiam.

Ciastem wylepiam dno tortownicy o średnicy 25cm.

Piekarnik nagrzewam do 200oC.

W międzyczasie obieram jabłka, kroję na ćwiartki, wydrążam środki i kroję na cienkie plasterki. Skrapiam dokładnie cytryną i posypuję przyprawą korzenną.

Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam jabłka, duszę przez kilka minut, mieszam jabłka poruszając energicznie patelnią. Jabłka odsączam na sitku, studzę i układam na spodzie ciasta. Na wierch sypię rodzynki i orzechy.

Wstawiam do piekarnika na 30 minut.

Podaję oprószone cukrem pudrem.

tarta z jabłkami na ciastkach speculoos tarta z jabłkami na ciastkach speculoos
W orzechowym raju 3
Smaczna Jesień

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *