Tarta z jabłkami i miodem

Za oknem złota jesień a w domu piękne żółto-czerwone jabłuszka, złociste ciasto, bursztynowy miód i szczypta cynamonu. Będzie cudowna krucha tarta z jabłkami i miodem. Wyśmienita na chłodniejsze wieczory z herbatą imbirową z miodem i cytryną. Smacznego!

Tarta z jabłkami i miodem

Jesienna tarta z jabłkami i miodem

składniki:

  • 0,6 kg kwaśnych jabłek
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • garść płatków migdałowych
  • 2-3 łyżki płynnego miodu

ciasto:

  • 220g mąki pszennej
  • 120g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Tarta z jabłkami i miodem

przygotowanie:

W robocie kuchennym miksuję mąkę z masłem, aż powstanie sypka kruszonka, dodaję cukier i cynamon, następnie jajko i wyrabiam. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody lub podsypuję mąką. Ciasto powinno być gładkie i wilgotne. Zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzewam do 200oC.

Ciasto wyjmuję z lodówki, rozwałkowuję na kształt formy, wykładam formę o średnicy 30cm, nakłuwam ciasto widelcem i odstawiam ponownie do lodówki na 20 minut.

Ciasto wyjmuję, wykładam papierem do pieczenia, obciążam fasolą i piekę 10 minut. Zdejmuję fasolę z papierem i dopiekam jeszcze ok. 3 minuty.

W międzyczasie obieram jabłka, kroję na ćwiartki, wydrążam środki i kroję na cienkie plasterki. Skrapiam dokładnie cytryną.

Na upieczone ciasto układam plastry jabłka (tak jak na zdjęciu). Wstawiam do piekarnika na 15 minut.

Po wyjęciu posypuję migdałami i polewam miodem.

Jem na ciepło lub po ostygnięciu.

Tarta z jabłkami i miodem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *