Tarta z bobem, fetą i boczkiem

Skoro sezon na bób trwa to trzeba dalej tworzyć pyszne kompozycje – ta wyszła wspaniale! Tarta z bobem, boczkiem i fetą na kruchym cieście.

tarta z bobem, boczkiem i fetą

Tarta z bobem, fetą i boczkiem

składniki:

ciasto:

  • 180g mąki pszennej
  • 70g mąki pełnoziarnistej
  • 140g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

farsz:

  • 0,5 kg bobu
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • 1 feta
  • odrobina szczypiorku/natki pietruszki

masa jajeczna:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Wyrabiam ciasto łącząc mąkę z masłem, aż powstanie sypka kruszonka, dodaję szczyptę soli. Stopniowo dodaję jajko, wyrabiam, w zależności od potrzeby dolewam odrobinę wody. Gdy ciasto będzie jednolite, zawijam w folię i odkładam do lodówki na ok. pół godziny.

W tym czasie gotuję w zimnej osolonej wodzie bób, boczek kroję w paski, fetę w kostkę. Ugotowany bób obieram ze skórek.

Nagrzewam piekarnik na 220o C.

Ciasto rozwałkowuję i wkładam do okrągłej formy i nakłuwam widelcem. Na wierzch ciasta wykładam papier do pieczenia i przygniatam fasolą, aby w trakcie pieczenia nie urosły bąble. Piekę „góra-dół” ok. 20 minut, następnie zdejmuję fasolę i papier i dopiekam jeszcze ok. 10 minut.

Przygotowuję masę jajeczną: jajka roztrzepuję widelcem, łączę ze śmietanką, solą i pieprzem.

Gdy ciasto będzie gotowe, odstawiam je na kilka minut aby lekko przestygło. Następnie układam bób, fetę i boczek, posypuję szczypiorek. Zalewam masą jajeczną.

Wstawiam do piekarnika na ok. 25 minut. Ostatnie 5-6 minut przypiekam mocno z góry.

tarta z bobem, boczkiem i fetą

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

1 Comment

  • Eliza 29 czerwca 2013 at 08:38

    Mmm, super połączenie, tarty z bobem jeszcze nie jadłam 🙂

    Reply

Leave a Comment