Tarta tricolor

Piękna i pyszna tarta w trzech kolorach. Cudownie się prezentuje i doskonale smakuje. Wykorzystajcie letnie warzywa i przygotujcie wyśmienity obiad.

tarta tricolor

Tarta tricolor

składniki:

  • ciasto francuskie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan

masa jajeczna:

  • 1 jajko
  • 200ml śmietanki
  • 150g serka koziego do smarowania
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

tarta tricolor

przygotowanie:

Oczyszczone warzywa kroję w cienkie plastry wzdłuż warzywa a następnie każdy plaster wzdłuż na 2 lub 3 paski, tak aby warzywa miały ok. 2 cm wysokości.

Rozgrzewam piekarnik do 180oC.

Ciasto rozkładam w formie, obciążam fasolą i podpiekam przez 7 minut w piekarniku.

W międzyczasie mieszam jajko, serek, śmietankę i przyprawy na gładką masę.

Na podpieczony spód układam na przemian paski warzyw. Zalewam masą jajeczną. Piekę ok. 40 minut „góra-dół”.

tarta tricolor

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

4 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *