Tarta grecko-włoska

Czy już mówiłam, że uwielbiam tarty? A wspominałam o miłości do krajów śródziemnomorskich? Jeśli nie to dzisiejszym daniem wszystko potwierdzam. Wnętrze tarty możemy upiec na spodzie od pizzy z sosem pomidorowym.

tarta grecko-włoska

Tarta grecko-włoska

składniki:

ciasto:

  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • woda (gdy będzie taka potrzeba)

farsz:

  • 150g sera mozarella
  • kilkanaście oliwek zielonych i czarnych
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 2 papryki grillowane (użyłam ze słoiczka) lub 1 papryka świeża

masa jajeczna:

  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 200ml śmietanki kremówki
  • oregano
  • bazylia
  • sól, pieprz

 tarta grecko-włoska

przygotowanie:

Mąkę z solą łączę z masłem, aż powstanie sypka kruszonka, dodaję jajko, wyrabiam. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody lub podsypuję mąką. Ciasto powinno być gładkie i delikatne. Zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut.

Pomidorki kroję na pół, ser i paprykę kroję w kostkę, plastry szynki w mniejsze kawałki.

Ciasto rozwałkowuję układam do prostokątnej formy, nakłuwam widelcem i odkładam znowu do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie przygotowuję masę jajeczną. Roztrzepuję jajka, śmietankę i przyprawiam solą, pieprzem, oregano i bazylią.

Rozgrzewam piekarnik do 190oC.

Na ciasto układam papier do pieczenia i obciążam fasolką. Piekę 20 minut, po czym zdejmuję fasolkę i dopiekam jeszcze 10 minut.

Na upieczony spód wykładam wszystkie składniki. Zalewam masą jajeczną. Piekę 30 minut „góra-dół”.

tarta grecko-włoska

One thought on “Tarta grecko-włoska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *