Tarta brûlée z marakują

O rety! tego nie da się opisać słowami! Rewelacyjna tarta brûlée z sokiem ze świeżej marakui. Kto uwielbia deser crème brûlée ten zakocha się w tej tarcie. Życzę wspaniałych doznań smakowych.

tarta brûlée z marakują

Tarta brûlée z marakują

składniki:

  • 4 marakuje
  • 750ml kremówki 30%
  • 7 żółtek
  • 100g cukru
  • 3 łyżki cukru pudru

ciasto:

  • 220g mąki pszennej
  • 120g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 30g cukru
  • szczypta soli

przygotowanie:

W robocie kuchennym miksuję mąkę, sól i cukier z masłem, aż powstanie sypka kruszonka, dodaję jajko, wyrabiam. Ciasto zawijam w folię i odkładam do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzewam do 200oC.

Ciasto wyjmuję z lodówki, rozwałkowuję na kształt formy, wykładam formę o średnicy 30cm, nakłuwam ciasto widelcem i odstawiam ponownie do lodówki na 20 minut.

Ciasto wyjmuję, wykładam papierem do pieczenia, obciążam fasolą i piekę 10 minut. Zdejmuję fasolę z papierem i dopiekam jeszcze ok. 4 minuty. Ciasto wyjmuję z piekarnika i studzę.

Owoce marakui kroję na pół, wyjmuję łyżką cały miąższ i przecieram go przez metalowe sitko, tak aby otrzymać sam sok.

W tym czasie ucieram żółtka z cukrem i dodaję stopniowo do podgrzanej śmietanki, całość podgrzewam aż będzie gęstnieć. Do gęstej masy dolewam sok z marakui i wylewam na ciasto.

Wstawiam do piekarnika na 25 minut.

Po wyjęciu z pieca i wystudzeniu posypuję cukrem pudrem i opalam palnikiem.

Jeśli nie posiadasz palnika gazowego – ciasto z kremem posyp cukrem pudrem po 10 minutach pieczenia i zapiekaj dalej. Na ostatnie kilka minut włącz silne grzanie od góry.

tarta brûlée z marakują

One thought on “Tarta brûlée z marakują

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *