Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym

Uwielbiam jak coś chrupie, do tego jest świeże, orzeźwiające, orientalne, a najlepiej tajskie! Mniam! Można sobie usprawnić życie i kupić paczki z poszatkowaną kapustą (białą i czerwoną), startą marchewką, a w domu zostanie do zrobienia tylko sos. Cudowny, orzechowo-pomarańczowy.


Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym

składniki:

  • po ok 200g poszatkowanej kapusty czerwonej i białej
  • 2 marchewki starte na małych oczkach
  • 2 garści orzechów ziemnych
  • 2-3 łyżki posiekanej kolendry

 

sos orzechowo-pomarańczowy:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • sok z jednej pomarańczy (ok 1/4 szklanki)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz, chili 

przygotowanie:

Składniki sosu dokładnie mieszam, odstawiam na 10 minut. 

Kapustę i marchewkę zalewam sosem, delikatnie mieszam, posypuję orzechami i kolendrą. 

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *