Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą

I znowu podróż do Maroka. Tym razem na tradycyjny tagine (czyli potrawę gotowaną lub pieczoną w specjalnym glinianym naczyniu). Moja wersja tagine jest z wieprzowiną, ciecierzycą, marchewką i czerwoną cebulą oraz dużą ilością aromatycznych przypraw. Pycha!

tagine z wieprzowiną i ciecierzycą

Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą

składniki na 5-6 osób:

  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • puszka ciecierzycy
  • puszka pomidorów krojonych

marynata:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry (nasiona)
  • ½  łyżeczki mielonego imbiru
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Mięso oczyszczam z błon, kroję w kostkę o boku ok. 2cm. Składniki marynaty mieszam i zalewam nią mięso. Dokładnie mieszam, aby każdy kawałek był w marynacie. Odstawiam do lodówki na całą noc (lub min. 3 godziny).

Marchewkę oczyszczam i kroję w słupki, cebulę obieram i kroję w piórka.

Ciecierzycę odsączam i opłukuję pod zimną wodą.

Zamarynowane mięso przekładam do tagine, zalewam pomidorami z puszki, dodaje marchewkę, cebulę i ciecierzycę.  Mieszam i wstawiam do zimnego piekarnika.

Włączam piekarnik na 170oC. Piekę 2,5 godz.

tagine z wieprzowiną i ciecierzycą

One thought on “Tagine z wieprzowiną i ciecierzycą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *