Tagine z jagnięciną i morelami

Kolejna wyprawa kulinarna do Maroka. Zatęskniłam za orientalnymi smakami i cudowną jagnięciną. Garnek pełen soczystego mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw to doskonały pomysł na obiad w chłodny dzień. Wspaniale rozgrzewające przyprawy: imbir, cynamon i papryka to to czego mi teraz trzeba, nawet w taki słoneczny dzień jak dziś.

tagine z jagnięciną i morelami

Tagine z jagnięciną i morelami

składniki na 3-4 osoby:

  • 1kg mięsa jagnięcego (z udźca lub łopatki) pokrojonego w kostkę
  • 2 duże czerwone cebule
  • 4 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 0,5l bulionu
  • 15 posiekanych suszonych moreli
  • garść płatków migdałowych

marynata:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki siekanej świeżej kolendry
  • sól, pieprz

tagine z jagnięciną i morelami

przygotowanie:

Składniki marynaty mieszam i zalewam nią mięso. Dokładnie mieszam, aby każdy kawałek był w marynacie. Odstawiam do lodówki na całą noc (lub min. 3 godziny).

Marchewki oczyszczam i kroję w plasterki, cebule obieram i kroję w krążki.

Ziemniaki obieram, kroję w kostkę.

Na dno tagine układam ziemniaki, potem mięso, morele, cebulę i marchewkę. Zalewam gorącym bulionem.

Wstawiam do zimnego piekarnika.

Włączam piekarnik na 170oC. Piekę ok. 3godz.

Przed podaniem ewentualnie doprawiam solą, posypuję płatkami migdałów i świeżą kolendrą.

tagine z jagnięciną i morelami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *