Tagliatelle z białymi szparagami

Ostatnio trafiłam w sklepie białe szparagi, kupiłam bez wahania. Dopiero później zastanawiałam się nad przepisem. A przy okazji akurat robiłam domowe tagliatelle, więc połączyłam 2 składniki i wyszło pyszne danie. Oczywiście można użyć gotowego makaronu.

tagliatelle z białymi szparagami

Tagliatelle z białymi szparagami

składniki:

  • pęczek białych szparagów
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki mascarpone
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

przygotowanie:

Szparagi myję, odłamuję zdrewniałą końcówkę (złap za 2 końce,  nagnij a szparag sam powinien się złamać w odpowiednim miejscu) i obieram skrobaczką do warzyw. Kroję szparagi na 3-4 centymetrowe kawałki, wkładam do wrzątku i gotuję ok. 10-12 minut, odlewam.

Na patelni rozpuszczam masło, wyciskam czosnek i lekko podsmażam. Dolewam śmietanki, dodaję mascarpone i starty parmezan (lub inny twardy ser dojrzewający). Mieszam aż wszystko dobrze się połączy. Doprawiam solą i pieprzem i na koniec dorzucam szparagi.

Ugotowany makaron łączę z sosem, układam na talerz, dekoruję parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

tagliatelle z białymi szparagami

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment