Szparagi z truskawkami i fetą

Nie da się bardziej „wstrzelić” w sezon szparagowo-truskawkowy. Wyśmienita sałatka, orzeźwiająca, słodko-słona, doskonała do dań z grilla. Zbliża się druga majówka, więc śpieszcie po produkty. Smacznego!

szparagi z truskawkami i fetą

Szparagi z truskawkami i fetą

składniki:

  • szparagi zielone pęczek
  • 100g fety
  • 200g truskawek

sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 truskawki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 gałązki świeżej bazylii
  • sól, pieprz

przygotowanie:

Składniki sosu miksuję w blenderze na gładki sos.

Szparagi (odłamuję im zdrewniałą końcówkę) wkładam do wrzątku i gotuję 3 minuty. Ugotowane wkładam do miski z lodem, schłodzone kroję w mniejsze kawałki.

Truskawki oczyszczam i kroję na 4 części, fetę kruszę. Wszystko delikatnie łączę, mieszam z sosem. Podaję schłodzone.

szparagi z truskawkami i fetą

 

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

No Comments

Leave a Comment