Syrop rabarbarowy

Hit! Myślę, że Wy też się zakochacie. Cudowny, słodki, cynamonowo-kardamonowy syrop do deserów, napojów i innych pyszności. Nie będę na razie zdradzać do czego konkretnie był mi potrzebny ten syrop, ale obiecuję, że to będzie kolejny przebój. Już niebawem na blogu. syrop rabarbarowy

Syrop rabarbarowy

składniki na 250ml:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 200g cukru
  • 200ml wody
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

przygotowanie:

Łodygi oczyszczam i obieram z wierzchnich włókien. Kroję w kawałki i wkładam do garnka.

Rabarbar zasypuję cukrem, zalewam wodą i dodaję przyprawy. Zagotowuję i duszę pod przykryciem ok. 3-4 minuty. Zdejmuję przykrywkę i gotuję jeszcze ok. 8-10 minut. Odstawiam do ostudzenia. Przelewam przez sito. Przechowuję w lodówce do 2 tygodni.

syrop rabarbarowy

ZapiszZapisz

Share this...
Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on Twitter

2 komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *