Sushi – futomaki z łososiem

Jak tylko w Polsce nastała moda na kuchnię japońską postanowiłam skusić się i ja. Nie pożałowałam. Moim największym faworytem z „suszarni” jest kaczka teriyaki z chrupiącą skórką, zaraz za nią wszystkie rodzaje sushi. Na kaczkę może przyjdzie czas, a tymczasem zapraszam na sushi domowej roboty – z pieczonym i surowym łososiem.

Sushi

Sushi – futomaki z łososiem

składniki:

  • 1 szklana ryżu do sushi
  • 4 łyżki sosu do ryżu
  • 5-6 płatków nori
  • wasabi
  • 300 g filetu z łososia bez skóry
  • ogórek
  • liście sałaty
  • awokado
  • ziarna sezamu
  • serek Philadelphia  (lub Twój Smak śmietankowy)
  • majonez
  • imbir marynowany
  • sos sojowy
  • sos teriyaki

sushi

przygotowanie:

Ryż płuczę aż woda przestanie być mętna, zalewam 1 szklanką wody i gotuję 15 minut pod przykryciem. Wyłączam gaz i zostawiam na kolejne 10 minut nie otwierając przykrywki. Ryż doprawiam sosem, dokładnie mieszam, odstawiam do ostygnięcia.

W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki. Ogórka kroję na pół, wydrążam miąższ i kroję w długie słupki. Awokado obieram, kroję na pół, wyjmuję pestkę i kroję w paski.

Część łososia piekę lub grilluję przez ok. 20 minut.

Do zawijania rolek potrzebna jest mata owinięta folią spożywczą, miseczka z wodą do maczania ręki (to ułatwia nakładanie ryżu), ostry nóż.

sushi

Liście nori układam na macie, potem ok. 3mm warstwę ryżu, następnie smaruję wasabi / majonezem / serkiem po środku ryżu na całej szerokości, a potem warzywa i rybę. To co włożymy do środka zależy od naszych upodobań – może to być paluszek surimi, tykwa, tuńczyk, węgorz, krewetka itd.

Zawijam matę dociskając mocno, aby środek był zwarty. Końcówkę nori smaruję wodą aby po zawinięciu się dobrze skleiła. Jedną rolkę kroję bardzo ostrym nożem na 8 kawałków.

Sushi z pieczonym łososiem polewam słodkim sosem teriyaki, posypuję sezamem.

Sushi z surową rybą podaje z sosem sojowym i wasabi. Imbir marynowany zakąszamy między różnymi rodzajami sushi, aby zniwelować poprzedni smak.

sushi

One thought on “Sushi – futomaki z łososiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *